Blog, Euroopa, Mereannid, Pearoad, Reisid, Retseptid

Põgenemine talve eest. Fuerteventura 2.osa. Kaheksajala taltsutamine.

February 4, 2016

Nagu ma juba õhkasin eelmises postituses on Heinz’i ja Elvira juures suvitamine jumalikult mõnus. Sama turvaline ja mugav, nagu oleks maal vanaema juures. Ehkki me sel reisil planeerisime rohkem paigal olla ja kohalikku rütmi tunnetada, ei tule praktikas sellest suurt midagi välja. Ikka oli vaja rohkelt kilomeetreid maha sõita, et kõik nurgataused ära näha ja paljude restoranide ustest sisse piiluda. Uurimist väärivat on nii palju, muljeid selline kuhi, et läbiseedimiseks napib pidevalt aega. Muljete tulva alla mattumine on juba üsna lähedal. Aga siis võtame aja maha ja ei planeeri päeva muud, kui hommikuse turul käigu.

kaheksajalga-18

Edasi kulgeb päev kokkamise, pildistamise ja lebotamise tähe all. Turusaagina korjame kokku erinevat värvi tomateidn(mis maitsevadki nagu õige tomat, poe omad on seal enamasti samast plastmassist, mis meilgi) ürte, salateid, lehtkapsast, Padron pipraid, porgandit ja kitsejuustu ning -jogurtit. Pisikesi pitaiasid (draakonivili), mille sisu on lillakaspunane ja sama määriv, kui peedimahl. Siiski ei ole turukauplemine nii vilgas nagu eeldame ja alles poeretkega kahasse saame soovitud tooraine kokku. Turul kala ega liha ei kohta. Meie plaan on taltsutada kaheksajalga.

Muidugi pole kaheksajala vaaritamine nii hull ettevõtmine, et tervet päeva nõuaks. Vastu kive teda taguda tarvis pole ja potis koos supijuurviljadega ning sortsu veiniga annab ta ilusasti alla. Või noh, laseb oma mahlad valla. Nimelt küpseb kaheksajalg omas mahlas ja läheb esialgu suure särina saatel kuuma kuiva potti. Väga kaua keeta pole samuti tarvis, poolest tunnist piisab. Edasi võib teda marinaadiga turgutada või siis grillil ergutada. Selle kaheksajala taltsutamise nipi sain ühelt Kreeka köögi koolituselt pesuehtsa kreeklase käest.

Meie mereelukas on 1,8 kilone, aga peale keetmist jääb sellest alles umbes sama palju, kui Gran Canarial küpsetatud poole pisemast isendist. Seega tark on valida pigem väiksem elukas. Kaheksajalaga maiustamiseks ei pea sugugi ilmtingimata puhkust võtma ja kaugele sõitma. Siingi leiab nii külmutaud kaheksajalgu Kala-kala valikust, kuid mina olen enamasti eelistanud Kalamajaka omasid, mis on juba sulatatud. Külmutamine ei tee kaheksajalga midagi koledat, kui tal lastkse aeglaselt õigel temperatuuril üles sulada.

Aga kui igal sammul on värsked mereannid käepärast hakkavad käed sügelema. Kuidas toidublogija puhkab kõige paremini? Ikka köögis kokates:) Imetore on ka vaadata kuidas ühest ilmetust sültjast ollusest saab kena prink ja ahvatlev korallpunane hõrgutis. Tere tulemast ringkäigule minu ajutisse kööki.

kaheksajalga-10 kaheksajalga-13 kaheksajalga-14 kaheksajalga-11 kaheksajalga-20 kaheksajalga-24kaheksajalga-23 kaheksajalga-16kaheksajalga-5

 


Kaheksajalg

1 kaheksajalg
1 porgand
1 sibul
1-2 sellerivart või petersellivarred
mõned pipraterad
2 loorberilehte
klaas veini
sidrunimahla või veiniäädikat

Loputa kaheksajalg vee all ja eemalda keskelt terava noa abil tugev tükk (on see nüüd silm või suu ma täpselt ei oska öelda).
Aja paksupõhjaline pott hästi kuumaks. Pane kaheksajalg potti ja kuula kui võimsalt see sisiseb. Peale paariminutilist sisinat keera tuli väiksemaks, kesmise kuumuse peale. Lisa porgand, sibulalohud, sellerivarred, pipar, loorber. Hauta kaane all pool tundi. Vaata vahepaeal, kas mahla on piisvalt. Kui napib, siis on tuli liiga suur. Lõpuks lisa vein ja äädikas ja lase veel 10 minutit keeda.
Eemalda tulelt ja kurna kaheksajalg vedelikust välja. Lase pisut jahtuda. Nüüd lõika grillimise jaoks kõik jalad eraldi lahti, kuid ära jalgu tükelda.

Kui soovid marineerida, siis tükelda kõik paari cm tükkideks ja sega marinaadiga. Lase veidi tõmmata ja paku koos keedetud kartulitega. Marineeritud kaheksajalg seisab külmkapis hea veel mitu päeva ja järjest paremaks läheb.

Marinaad

1 dl oliiviõli
2 sl sidrunimahla
1 sidruni riivitud koor
3 küüslauguküünt
hakitud peterselli vms. ürte
soola
pipart

Sega kokku kõik marinaadiained ja vala kaheksajalale.

kaheksajalga-19 kaheksajalga-6 kaheksajalga-7 kaheksajalga-8 kaheksajalga-17 kaheksajalga-15 kaheksajalga-9


 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarja February 5, 2016 at 10:00 pm

    Oi, Piret! Ma loen, vaatan pilte ja seiklen mõtetes koos teiega kaasa! Oma suures rumaluses poleks ma kunagi arvanud, et Kanaari saared nii huvitav ja mitmekesine sihtkoht võiks olla. Kui meie pere nüüd kunagi Kanaari saared enda reisisihtkohaks peaks valima, siis võib selles ainuisikuliselt prk Hansonit süüdistada! ;D

    Ja külalisautori kaasamine oli briljantne idee . Esiteks, väga huvitav on lugeda reisist mehe silmade läbi. Teiseks, on nii armas on lugeda, kuidas te koos seiklete, avastate ja oma ühist kirge – head toitu – jagate! 🙂

    • Reply Piret Hanson February 6, 2016 at 11:13 am

      Eh, Maarja, täitsa tore on teada, et oleme saanud endale virtuaalsed reisikaaslased:) Lõin minagi silmad maha, kui oma varasemale, suht põgusale Kanaari saarte kogemusele ja neisse suhtumisele mõtlen. Nojah, mul on ka hullupööra vedanud, et seiklen koos maailmaparima reisikorraldajaga:) Seega tahan teid julgustada Kanaaride sihtkohaks valimisel kahe käega raputades ja kõvasti peaga kaasa noogutades. See on suht lähedal, seal on lihtne seigelda, kultuurierinevused on minimaalsed, samas säilib põnevus ja seal on soe ka talvel (ujutav ja ma pole mingi talisupleja), aga liigset palvaust taluma ei pea.
      Premeerin külalisautorit ka möödaminnes mõne musuga:)

    Leave a Reply