Blog, Euroopa, Reisid

Malta. Leidsime seda, mida ei otsinud

May 21, 2016

Meie Euroopa ühise kodu kõige paremaks tundmiseks ei tee paha selle võimalikult paljud nurgad läbi käia ning neid tundma õppida. Oleme seda usinasti teinud ning nägemata kohtade loetelu on kahanenud piisavalt tillukeseks. Üks seni veel nägemata riik oli Malta. Ja see saigi peamiseks põhjuseks sinna minna.
Muidugi ei sunni mitte ükski jõud meid minema kohta, kus ei ole lootust leida head sööki ega jooki. Ka selle poolest tundus Malta paljutõotav. Michelin neid küll ei tutvusta, kuid oma kohalik restoranijuht on täiesti olemas.
Kolmas oluline põhjus oli muidugi päike. Seda viimast jagaski Malta lahkelt ja ohtralt. Seal elav eestlanna Birgit, kes pakub väga vahvat majutust Malta ja Gozo erinevais paigus tunnistas, et sellel aastal hilinenud rannasoe jõudis kohale just mõni päev enne meid. Birgit ise elab juba seitsmendat aastat Maltal ja on nüüdseks hästi kodunenud. Jagab elu maltalasega ja koos kasvatavad ühist maimukest ning arendavad majutsäri. Ehki Birgit peab Maltat nüüd juba enda koduks pole Eesti igatsus kuhugi kadunud sestap on ta kaasmaalasi oma rendimajas vastuvõttes jutukas ja abivalmis, jagab kuhjaga viiteid ja näpunäiteid mida Maltal tähele panna ja kus elamusi otsida. Tema oma käte ja pere kaasabil renoveeritud majake on ka super mugav peatuspaik Malta avastmiseks.malta-18malta-25

malta-46malta-24

Nädal on piisavalt pikk aeg, et rendiautoga sõita läbi kõik huvitavad sopid. Näha ära kõik, mis vaatamist väärib. Meelde jäävad sillerdav vesi, kõrvetav päike ja… tolm. Värvilised uksed ja omapärased maja välisseinale kinnitatud riidekappi meenutavad rõdud. Kitsad tänavad ja parkimismured. Palju vanu ja detailirohkeid ehitisi, millest ühed on paremas ja teised viletsamas korras. Kohalik ühistransport olevat küll imehästi korraldatud, kuid rendiauto annab liikumisvabaduse. Mnjah, rool on nendel muidugi valel pool, aga kuna liiklus on kogu tillukesel saarel üsna tihe, ei saa suuri kiiruseid üles võtta. Ikka sõidab mõni auto ees, mis aitab õigel teepoolel püsida, ehkki see viimane kipub ikka ja jälle sassi minema. Ka kõrvalistuja kohal tahab mu käsi pidevalt käigukangi sikutada, kui tuurid liiga üles lähevad.
Auto rendihinnad on väga soodsad. Ja mida väiksema auto võtad, seda tänulikum hiljem endale oled, et parkima mahud. Kõigega igal sammul kursis olla aitab väga hästi toimiv teleteenus. Tuleb vaid minna esimesse ettejuhtuvasse kauplusse ning asendada oma telefoni sim-kaart kohalikuga. Üks giga datat maksab 15 eurot ning elu on nagu Eestis.

malta-23 malta-22 malta-16 malta-15 malta-13 malta-14 malta-12 malta-11 malta-10 malta-9 malta-8 malta-7 malta-6 malta-5 malta-4 malta-3

malta juurde-8 malta juurde-6 malta juurde-7 malta juurde-5 malta juurde-4 malta juurde-3malta juurde-14 malta juurde-13

Hea toit seevastu ilmutas end ainult kohati, kuigi selle leidmiseks läbitöötatud info hulk sai väga suur. Malta kulinaarne situatsioon on mõneti sarnane Eestile. Maa on liiga väike, et seal saaks olla mõni ainult nende tooraine või roog. Kohalikku koloriiti lisavad jänes ja kaheksajalg. Nad asuvad küll keset andiderohket merd, kuid kipuvad kõike üle küpsetama ja keetma ning selle eest tasemele mitte vastavalt palju raha küsima. Jäneseroad kustumatut elamust ei paku, kuid kaheksajalgadega klappis meil paremini. Toit ei ole üdini halb, kuid kahvatult keskpärane pea igas restoranis. Sellest särast, mis on naabritel Itaalias ei ole Maltale just palju pudenenud.

malta-45 malta-34malta-32
Toidule peaaegu täielikult vastandub vein. Lihtsamad niisugused ei ole kallimad veest. Aga paremad on nii head, et saarelt kaugemale viia neid ei saagi, kõik juuakse kohapeal ära. Kokkuvõttes võimegi tõdeda, et läksime otsima head toitu, kuid selle asemel avastasime enda jaoks hoopis hea veini.
Keskmisest paremat toitu tasub otsida vee äärest ja kaugemal suurtest hotellidest. Malta kulinaarse reputatsiooni päästab kaluriküla Marsaxlokk. Lisaks heale toidule ehivad seda värvikirevad kaluripaadid, mille hommikune saak on kõrvalasuval turul ja kümnetes kohalikes restoranides kenasti müügil. Gozol saab varbad vette panna ning sööki nautida Xlendi pisukese sadama ümbruses. Ja nagu ikka, peab olema vähemalt üks erand, mis kinnitab reeglit. Kõige suurema hotellide kontsentratsiooni keskel Bugibbas tasub üles otsida meile väga suupärase nimega restoran Salt. Ka kallis, kuid küsitavat hinda väärt fine dining restoran, mis asub nii küsitavas ümbruskonnas, et restorani sisse astuma väga ei kipu. Aga kõik road on filigraanse teostusega ja väga maitsvad. Samas Mdina vanalinna kõige klantsimas asukohas pesitsev väga lugupeetud restoran Medina, kaupleb pigem kulinaarse nostalgiaga.
Veinielamuse muudab täielikuks Meridiana veinikoja külastus Maltal. Mdina kõrgub taustal ning küllap on tegemist veiniväljaga, mis asub kõige tihedamini asustatud piirkonnas.

malta juurde-11 malta-37
malta-36 malta-33 malta-30 malta-29 malta-28 malta-21 malta-20 malta-19malta-49

Sellele täielik vastand on Ta’ Mena Gozol. Vaatame mitu korda kahtlevalt Google kaarti, enne kui tihkame Balti jaama turu kioskit meenutavasse müügipunkti sisse astuda. See, mis avaneb teisel pool kioskit, ületab kõik ootused sajakordselt. See on ehe ja kohalik.
Aga Malta ja Gozo on piltilusad. Sestap meenutavad reisi seekord rohkete toidupiltide asemel turismivaated.

malta-51 malta-43 malta-42 malta-41 malta-40 malta-39 malta-61

Gozo saare üks tähtsamaid vaatamisväärsusi on Azure Window

malta-59 malta-58 malta-57 malta-56malta-35Hagar Qim templid

malta-53 malta-52 malta-54 malta-2malta

Kivide vahel. Vaatamata ümbritsevale Vahemerele ja asukohale pole Malta teab mis rannamaa. Rannik on enamasti kivine, liivarandu on vaid paar tükki.

malta juurde-9 malta-17

malta juurde-10malta-44

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply