Blog, Pearoad, Retseptid, sealiha

Kaks korda küpsetatud seakõht kahes variatsioonis

December 22, 2016

Seakõht on popp. Jõulutoitude seas väga armaststud. Mina ise jõuluroana ilmtingimata sealiha just sööma ei pea, aga ära ka ei põlga. Mõni jõul on küll läinud sootuks ilma ja laual on olnud hani või part. Teinekord olen jälle pöördunud traditsioonilise seaprae poole, aga igal aastal ühtemoodi jõululaud on siiski minu rahutule maitsemeelele paraku liig igav. Traditsioonides püsimine on mulle pisut keeruline. Seekord proovisin popi seakülje kahte variatsiooni. Inspiratsiooni pakkus Donna Hay. Esimene on modernnses Hiina stiilis seakõht ja teine konservatiivsema maitse sõpradele  tugeva calvadose mekiga seakülg. Kui Aasia mõjutustega seakõht tundub jõululaual kummalise valikuna, siis ohtras calvadoses supelnud siga on igati teemakohane. Ka traditsioonide austajale. Mõlemad viisid on aga mugavad perenaisele, sest lõviosa ettevalmistusi saab juba eelmine päev ära teha. Pidupäeval jääb üle ainult huulte värvimise vahel teha mõned kiired liigutused pliidi ääres ja juba võibki oma kalleid maitsva roaga poputama asuda. Rikkalikud ja pidupäevaselt elegantsed on aga need seakõhud mõlemad.

siga-3

Aasiahõnguline seakõht

umbes 1, 5 kg tükk seakülje liha
500 ml ananassimahla
2 sl veiniäädikat
4 cm jupp ingverit
6 küüslauguküünt

Serveerimiseks: värskelt jahvatatud musta pipart ja maitserohelist

Magushapu kaste

purk (300 ml) marineeritud pärlsibulaid
kuivatatud ananassi lõikusid
3 vart rohelist sibulat
4 küüslauguküünt
4 cm jupp ingverit
500 nl ananassimahla
150 g suhkrut
1 sl sojakastet
2 tl tomatipastat
3 sl veiniäädikat

Pane ahi soojenema 180 kraadi juurde. Vala kõrgemate äärtega laiemasse küpsetusvormi kokku ananassimahl, veiniäädikas, lisa hakitud ingver ja küüslauk. Tõsta seakülje tükk vedelikku, kamara pool üleval. Kata fooliumiga ja küpseta 2 tundi, kuni liha on küps.

Tõsta liha küpsetusvedelikust välja ja patsuta majpidamispaberiga kuivaks. Kata küpsetuspaberiga ja pane puhtasse vormi, kamara pool all ning aseta peale raskus. Lase lihal jahtuda ja külmkapis sesista vähemalt 2 tundi, kuni üleöö.

Keeda kokku kaste. Vala potti ananssimahl, suhkur, sojakaste, veiniäädikas. Lisa hakitud ingver ja küüslauk, hakitud roheline sibul ja tomatipasta. Lase keema tõusta. Sega kuni suhkur on sulanud ja keeda keskmisel kuumusel umbes 20 minutit kuni kaste on muutunud paksemaks ja siirupiseks. Kurna läbi sõela ja vala potti tagasi. Lisa kastmesse nõrutatud pärlsibulad ja kuivatatud ananassilõigud ja keeda veel umbes 10 minutit.

Võta seakülg vajutuse alt ja lõika umbes 2 cm laiusteks ribadeks, poolita ribad omakorda keskelt. Aseta liha ilma rasvata pannile kamaraga pool all. Küpseta keskmisel kuumusel 5 minutid kamaraga poolt( ole ettevaatlik rasv hakkab kõvasti plaksuma, võimalusel kata pann pritsmekogujaga) siis anna värvi ka kõigile teistele külgedele umbes 1-2 min igast küljest.

Serveeri koos kastmega, puista peale maitserohelist ja jahvata musta pipart. Kõrvale paku ahjus röstitud kõrvitsat ja/või rohelist salatit värske ananassiga.

siga-2

Seakõht õuna – calvadose kastmes

1,5 – 2 kg seakülge

90 g pruuni suhkrut
1 pudel ( 500 ml ) calvadost
150 ml õunasiidri äädikat
meresoola
2 loorberilehte
2 tl nelki
1 tl musta terapipart

Pane ahi soojenema 180 kraadile. Pane suhkur, calvados, õunasiidri äädikas, sool, pipar, loorber ja nelk laia kõrgemate äärtega ahjuvormi.
Tõsta seakülg vedelikku kamaraga pool üleval. Kata fooliumiga ja küpseta umbes 2 tundi, kuni liha on pehme. Tõsta liha vedelikust välja. Vala vedelik kastrulisse ja tõsta kõrvale.

Pane seakülg kamaraga pool all küpsetuspaberiga kaetud laia puhtasse vormi, kata teise küpsetuspaberiga ja aseta peale raskus (küpsetusplaat või lõikelaud paari raskema purgiga). Lase jahtuda ja tõsta külmkappi. Hoia külmkapis vähemalt paar tundi kuni üleöö.

Keeda kokku kaste järelejäänud küpsetusvedelikust, sellleks kulub umbes 10-15 minutit, keskmisel temperatuuril, kuni kaste on veidi paksenenud.

Võta seakülg vajutuse alt ja lõika umbes 2 cm laiusteks ribadeks, poolita ribad omakorda keskelt. Aseta liha ilma rasvata pannile kamaraga pool all. Küpseta keskmisel kuumusel 5 minutid kamaraga poolt( ole ettevaatlik rasv hakkab kõvasti plaksuma, võimalusel kata pann pritsmekogujaga) siis anna värvi ka kõigile teistele külgedele umbes 1-2 min igast küljest.

Serveeri koos kastmega. Juurde paku röstitud juurvilju ja salatit.

siga

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply