Blog, Koogid, Retseptid

Datlikook

March 8, 2015

Datlitest koogid on magusad isegi ilma suhkrut lisamata. Eriti mõnusad on need mahlased datlid, mida Rimi juurviljalettidest leiab. Jah just need mis niisugustes kandilises pappkarpides kuskil riiuli taganurgas pesitsevad. Pea ainult meeles, et kivid tuleb enne eemaldada. Kõik muu selle koogi juures on ainult kokkusegamise vaev, noh ja natuke peab ikka kannatust ka olema. Kakao annab koogile eriti mõnusalt jumet juurde ja muudab maitse sügavamaks. Tegelikult veel üks salajane komponent ka selle koogi juurde. Seda pole isegi retseptis kirjas, aga olgu, lobisen selle siinkohal suure saladuskatte all välja. Kui otsid kapinurgast välja seal nukralt konutava piparkoogimaitseaine purgi, siis puista tainasse ka lusiktäis või paar seda puru. Pst! Jälgi hoolega, et keegi peale ei sattu, sest jõulud pole hetkel üldse aktuaalne teema. Hiljem, lihtsalt pöörita silmi ja mana näole kaval ilme, kui sööjad arutavad, et mis huvitav maitse, kuidagi tuttav aga siiski nii tabamatu. Ah jaa, tainasse võib pista ka ainult munakollased ja valgetest hoopis õhulise vahuse katte vormida, aga siis peab juba suhkrupurgi lahti tegema. Las see praegu olla. Siin sai kirja üsna popp ilma suhkru ja nisujahuta variant.

datlikook-3

DATLIKOOK

100 g datleid, kivid eemaldatud
1 tl soodat
80 ml keeva vett
50 g võid
1 tl vanilliekstrakti
3 muna
100 g mandlijahu
2 tl naturaalset kakaopulbrit

Kate

250 g Kreeka jogurtit
250 g mascarponet
2 sl vahtrasiirupit

Kaunistamiseks
2 apelsini ja peotäis pistaatsiapähkleid

Pane ahi soojenema 160 kraadile.

Vala datlite peale keev vesi ja lisa sooda. Lase seista 10 minutit ja püreesta sauseguri abil. Pane kaussi toasoe või, datlipüree ja vahusta mikseri abil ühtlaseks. Lisa ükshaaval munad ja jätka vahustamist. Sega mandlijahu ja kakaopulber eraldi kausis omavahel ja lisa muna-või segusse. Sega ja lisa juurde vanilliekstrakt.

Küpseta eelsoojendatud ahjus 30-35 minutit. Lase vormis täielikult jahtuda. Sega omavahel Kreeka jogurt ja toasoe mascarpone, lisa vahtrasiirupit. Tõsta segu lusikaga koogile ja pane külmkappi. Lase seista paar tundi või üle öö. Eemalda kook ettevaatlikult vormist ja kaunista fileeritud apelsinide ning pähklitega.

datlikook-5

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Silja March 8, 2015 at 5:59 pm

  tõeliselt ahvatlev kook ja imeilusad säravad fotod! Su blogi on imeliselt helge ja stiilne! ja koogialus on ka väga lahe, ainult et kahjuks ostsin jaanuaris endale samasuguse 🙂 ma lubasin endale pärast seda, kui see poekett Eestisse jõudis, et ei osta sealt enam mitte ühtegi asja ja taaskord pean tõdema, et endale antud lubadusi ja oma põhimõtteid ei tasu rikkuda … :):) 🙂

  • Reply Piret Hanson March 8, 2015 at 7:57 pm

   Tänud, Silja.
   Oot, oot, nüüd ma ei saa päris täpselt aru, kui Sulle ka see koogialus meeldib, milles siis probleem on? Minu meelest on igati tore, kui meil alateadvus töötab samal sagedusel ja stiilis puutepunkte leidub. Koogid on ju ikka igal omad:)

  Leave a Reply