Blog, Köögiviljaroad, Lisandid, Retseptid

Maapirniorsoto

May 12, 2020

Eilsest nutusest ilmast ja tänasest kargest jahedusest ei maksa ennast heidutada lasta. Kevad kestab ikka edasi. Täna ongi juba päike tagasi ja küllap need paremad ja päikeselisemad ilmad on just nurga taga. Kui aga ilmataadi tujutsemist just peab taluma, siis alati saab lohutust mõnusast toidust. Orsoto on just selline roog, mis ka karge ilmaga kokku kõlab. Loomulikult sobib kevadise orsoto sisse suurem sutsakas karulaugupestot. Isegi maapirn, mis orsotole mõnusat muhedust toob, on kevadine korje. Ja-jah, maapirnid võib rahuliku südamega talveks maha jätta ja hoopis kevadel noppida. Mugulad keldris hästi ei säiligi, seepärast jäetakse osa saagist pigem kasvukohta talvituma. Nii just Muhe Mahe oma mugulatega teebki. Nende maapirnid on parajalt pontsakad. See maitseküllane püree, mis maapirnidest sauseguriga kokkuvuristades sünnib, on karustele kruupidele hea seltsiline. Trühvlijuust viimistleb kogu kombo täiuslikuks, sest maapirni ja trühvli liit on juba kõrgemalt poolt varem sõlmitud kokkulepe. Tühja sest ilma muutlikust meelest, peaasi, et toit on maitsev!

Maapirniorsoto

  • 2 spl Tammejuure talu tudraõli
  • 1 suur Muhe Mahe sibul
  • 2 Särgava-Aaviku talu küüslauguküünt
  • 200 g Lauri-Jaani talu odrakruupi
  • 700 ml FS Goods mahedat kanapuljongit
  • 1 kl valget veini
  • 500 g Muhe Mahe maapirne
  • 50 g karulaugupestot
  • 30 g Kolotsi talu trühvlijuustu

Loputa odrakruubid külma veega. Võid neid umbes pool tundi ka leotada vees, kui aega rohkem. Koori ja haki sibul ja küüslauk. Kuumuta õli poti põhjas, lisa sibul ja hauta pehmemaks, lisa hakitud küüslauk. Lisa leotatud/loputatud odrakruubid ja vein. Lase veinil kruupidesse imenduda ja sega. Kuumuta puljong keemiseni. Kui vein on imendunud hakka kulp-haaval puljongit lisama, ikka nii, et kui eelmine kulbitäis imendunud, lisa uus. Sega. Pese ja harja maapirnid puhtaks ning pane soolaga maitsestatud veega keema. Kui maapirnid on pehmed, kurna vett vähemaks, kuid jäta osa keeduvett alles. Sausegurit kasutades püreesta maapirnid, vajadusel lisa keeduvett.
Kui odrakruubid on peaaegu pehmed lisa maapirnipüree ja sega. Lase veel pisut podiseda ja võta pott tulelt. Serveerimisel sega juurde karulaugupesto ja riivi peale trühvlijuustu.
Paku koos Luxvegi salatiseguga.

Kogu kaup sõidab Tallinnas ja lähiübruses suisa ise Talust Koju

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply