Blog, Hommikusöögid, Magustoidud, Retseptid

Sõrnikud

May 14, 2020

Kes siis sõrnikuid ei armastaks? Mina ei tea kedagi, kes teaks kedagi….. Mina igal juhul jumaldan neid nädalavahetuse hommikuid kui külmkapi ust avades vaatab vastu topsitäis head kohupiima. Tegelikult tuleks seal uksevahel kõõlumas käia juba varem. Soovitavalt eelmisel õhtul. Sõrnikutaina kokkusegamine pole teab mis aeganõudev töö, kuid kogenud küpsetajate käest kuulsin, et parimad ja pontsakamad sõrnikud sünnivad nii, et tainas saab paraja istumisaja, siis sünnivad eriti kohevad pätsid. Jahu lisamine on ka siin rohkem tunnetuse küsimus, kui grammidega kaalumine. Tainas peaks tulema selline vormitav ja voolitav, millest on mõnus parajad tükid lõigata. Samas väga tihkeks ei maksa ka seda ajada, sest siis kaob kohev kohupiimavõlu ära. Mis muud, kui vormima ja rullima…. Ahjaa, ahju peaks ka sisse lülitama. Kohevamad koogid tulevad just nii, kui neil lasta ahjukuumas ka veel mõni hetk istuda. Minu omad paisusid nii uhkeks, et kartsin juba, et plahvatavad. Tõsi pärast tõmbusid pisut saledamaks, aga kohevust jäi alles küllaga.

Sõrnikud

8 tk

  • 380 g 1 tops Pajumäe talu maitsestamata kohupiima
  • 70 g Lauri-Jaani talu nisujahu (püül) + veel lisaks vormimiseks
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 Kopra Karjamõisa muna
  • praadimiseks Pajumäe talu gheed

Sega kohupiim suhkru, soola, jahu ja küpsetuspulbriga. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Jäta tainas külmkappi seisma vähemalt paariks tunniks, veel parem üle öö. Puista jahu lauale ja vormi tainas veeretades ühtlaseks “vorstiks”. Lõika viiludeks ja vormi käte vahel sõrnikud soovitud kujuga, vajutades käega pisut lamedamaks.

Pane ahi soojenema 200 kraadi juurde. Sulata pannil ghee ja prae keskmisel kuumusel sõrnikuid kummaltki poolt mõned minutid, kuni need saavad pisut kuldset jumet. Tõsta praetud sõrnikud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus veel umbes 10 minutit, kuni need on kerkinud ja muutunud kohevaks.

Serveeri hapukoorega või meelepärase moosiga.

 

Kogu kaup sõidab Tallinnas ja lähiübruses suisa ise Talust Koju

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply