Blog, Koogid, Retseptid

Porgandi-astelpajukook

April 3, 2020

Kui elu kingib porgandeid, tee kooki. Üks kodune koogike muudab meele rahulikumaks ja olemise õdusamaks. Kõhtu muidugi täidab ka. Lisaks on hea koogitainasse peita pisut köögivilja. Lisa köögiviljaports pääästab alati päeva. Kreem ja moos teevad koogist lausa piduliku, kuid lihtsamalt saab ka. Kook on tänu porgandile mahlane ja aprikoosid ning ingver lisavad särtsu. Seega kõlbab seda lauale tõsta ka nii öelda poolvalmis olekus. Saab lihsamalt ja kiiremini maiustama asuda.

Porgandi-astelpajukook

Põhi

 • 100 g kuivatatud aprikoose
 • 100 ml Põltsamaa Kuldset või apelsinist pigistatud mahl
 • 300 g porgandeid
 • 1 sl riivitud värsket ingverit
 • 1 apelsini koor riivituna
 • 4 muna
 • 1 dl heledat muscovado suhkrut
 • 1 tl vanillisuhkrut
 • 1 dl oliiviõli
 • 200 g jahu
 • 1 tl küpsetuspulbrit

Riivi apelsini koor ja tõsta kõrvale. Pane aprikoosid veini või apelsinist pigistatud mahlaga ligunema. Koori ja riivi porgandid. Vahusta munad suhkruga. Lisa munavahu hulka oliiviõli. Haki leotatud aprikoosid tükkideks või püreesta sauseguriga ning lisa tainale koos riivitud porgandiga. Sega küpsetuspulber ja jahu ning sõelu tainasse. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi (23 cm läbimõõduga). Küpseta 180 kraadises ahjus 30-40 minutit. Koogi küpsust saab proovida sisse torgatud puutikuga, kui viimane tuleb puhtalt välja on kook küps.

Astelpaju marmelaad

 • 400 g (külmutatud) astelpajusid
 • 2 dl marmelaadisuhkrut

Pane marjad pott ja lase pisut sulada. Keeda tasasel tulel, kuni marjad on pehmed ja vedelik eraldunud, selleks kulub umbes 10 minutit. Kurna segu läbi sõela, et eraldada seemned ja kestad ning vala tagasi potti. Lase keema tõusta ja lisa suhkur, keeda umbes 5 minutit, kuni segu hakkab paksenema. Lase jahtuda, marmelaad pakseneb jahtudes veel.

Kreem

 • 300 ml vahukoort
 • 1 tl vanillisuhkrut
 • 2 sl tuhksuhkrut
 • 400 g Kreeka jogurtit
 • 100 g hakitud pekanipähkleid

Vahusta koor suhkrutega ja sega juurde jogurt. Haki pähklid ja sega kreemi hulka.

Lõika jahtunud koogipõhi kaheks. Aseta üks pool serveerimisalusele. Määri peale marmelaadikiht, jäta pisut marmelaadi ka kaunistamiseks. Määri pool kreemist alumisele koogipõhjale ja tõsta peale teine.Määri marmelaadiga ja  kata kook ülejäänud kreemiga ning tõsta lusikaga peale veel marmelaadi. Sega kahvliga kreem ja marmelaad omavahel triibuliseks. Puista peale pähkleid. Soovi korral võid kaunistada koogi porgandikrõpsudega.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply