Blog, Kala, Pearoad, Retseptid

Madalküpsetatud lõhe lehtkapsasalatiga

September 19, 2018

See on küll maailma lihtsaim retsept ja gurmee mõõdu annab ka kenasti välja. Seega sobib jätkama Stockmanni mereanninädala Lihtsa Gurmee rubriigis. Koostisained ootavad sind endiselt sooduspakkumisena.
Meie pere repertuaaris on see retsept vastu pidanud juba pikki aastaid. Olen märganud, et kodust välja lennanud lapsukesedki on selle oma köögirepertuaari kaasa võtnud. Valmistamine on nii lihtne, et tegema ei pea suurt midagi, ainult oodata on vaja tsipa kauem, aga küllap juba selle aja kenasti kuluma saab, kui tead, et hõrk kalaroog varsti kella annab ja ahjust välja tulemist palub.

Paar nõksu ja nippi siin siiski on. Esiteks peaks kala enne ahju panemist olema toasoe.  Lase maitseainetel mõjuda üks tunnike  toatemperatuuril enne kala ahju panemist ja kalla siis peale oliiviõli ning kannata veel kolmveerand tundi, kuni kala 80 kraadises ahjus küpseb. Ja-ja just 80, see ei ole näpukas 🙂  Algses retseptis oli oliiviõli tunduvalt rohkem, kala lausa ujus selles ja valmistamisviisiks oli sellest tulenevalt confit. Aja jooksul mugandasin pisut retsepti ja sain aru, et ka väikesm õlikogus töötab sama hästi, ainult aega peab olema. Seega pisut kannatust ja lihtne gurmee sünnib iseenesest.

Jah, see tund ja kolmveerand võib tunduda ühe lihtsa retseptikese juures ületamatu raskus. Ongi kõige raskem koht, kui kõht jube tühi. Siin aitab hädast välja ainult väike võileib.  Kuid kergelt küpsenud kala maitse ja kõik hästi säilinud rasvhapped teevad kulutatud aja kuhjaga tasa. Seega mitte ainult lihtne ja gurmee mõõtu, vaid ka väga tervislik, kuna madalal temperatuuril säilivad hästi nii lõhes leiduv oomega 3, kui oliiviõlis sisalduv oomega 9.  Kindlasti kasuta parimat külmpressitud oliiviõli!
Ja kui kalarooga oodates peaks ikka igav hakkma, siis tee vahepal üks maseeritud lehtkapsasalat  valmis, no nii igaks juhuks 🙂

 


4-le
500 g lõhefileed
2 tl soola
1 tl heledat muscovado suhkrut
1 sidrun
1 dl külmpressi oliiviõli

Pane ahi soojenema 80 kraadi juurde.
Aseta lõhefilee nahaga pool all ahjuvormi, mis on lõhetükiga enam-vähem ühesuurune. Raputa peale sool ja suhkur ning hõõru kalasse. Lase toatemperatuuril seista vähemalt tund. Kalla üle oliiviõliga ja kata sidruniviiludega. Küpseta 80-kraadises ahjus!!!!! 45 minutit.

Serveeri koos lehtkapsasalati ja täisterariisiga.


Lehtkapsasalat

300 g lehtkapsast
1 õun
2 sl röstitud mandlilaaste
2 sl oliiviõli
1 sl sidrunimahla
soola
pipart
50 g parmesaani

Eemaldada lehtkapsalt lehtede keskel asuvad varrerootsud. Haki lehed väikesteks tükkideks või ribadeks. Pane lehtkapsaribad kaussi ja pigista peale veidi sidrunimahla ning raputa sutsukese soola ning masseeri tugevalt käte vahel läbi. See aitab lehtedele iseloomulikke tugevaid kiude pehmendada. Nirista juurde oliiviõli ja maitsesta pipraga. Rösti mandlilaaste mõned minutid kuival pannil, lase jahtuda ja sega salatisse. Haki õun õhukesteks ribadeks ja tõmba parmesaanist juustunoaga laastud. Sega salat läbi.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply