Blog, Kala, Mereannid, Pearoad, Retseptid, Salatid

Lõhe poke

September 17, 2018

Poke on pärit Havailt, aga lööb laialt laineid kogu maailmas. Tegemist on tõelise mugavustoiduga, mis valmib kiiresti ja lihtsalt, aga pakub maitsemeeltele piisavalt palju naudingut. Pokekausi selgrooks on enamasti kala. Toores kala, mis saab oma maitse “küpsedes marinaadis”. Tegelikult mingit küpsetamist muidugi ei toimugi, küll aga jagavad maitseained kalale oma parima poole ja nii sünnibki toores kala üsna varsti suhu pista.

Kuna tegemist on toore kalaroaga, siis ainus tähtis point, mida silmas pidada, on võimalikult värske kala. Ülejäänud kausi sisu võib kokku komponeerida oma eelistuse ja kapisisu põhjal. Samuti saab arvesse võtta pere pepsimate soove, kasvõi kausisisude välja jagamisel.

Minu kauss sai põhjaks sushiriisi ja on pisut Jaapani maitsete poole kaldu, kuid sushiriisi asemel võib vabalt improviseerida täistera-, punase riisi või isegi kinoaga. Köögiviljadest ja lisanditest rääkimata, siin on valik lõputu. Samas kurk ja vetikas on endale poke kausi koostisosades kindla koha kätte võidelnud ja enamasti naudivad seal oma positsiooni hoidmist.
Minu pokekauss sai seekord selline, nagu allpool kirjas ja retsept läks jagamiseks ka Stockmanni Lihtsa Gurmee mereanninädalal. Retsepti erinevad koostisained leiad sooduspakkumistena ka Stockmann Delikatessist.


Lõhe poke 2-le

100 g sushiriisi
1 sl riisiäädikat
0,5 tl suhkrut
1 tl soola

300 g lõhefileed
1 avokaado
marineeritud ingverit
50 g Wakame vetikat
noori spinati lehti
1 porgand
1 väike suvikõrvits

Kaste lõhele:
1 sl seesamiõli
1 tl mett
2 sl sojakastet
1 sl seesamiseemneid

Kõigepealt keeda riis. Vala kaussi riisiga võrdselt külma vett ja hõõru riisi peopesadega. Pesuvett tuleb vahetada seni, kuni riisipesuvesi jääb läbipaistev. Lõpuks loputa riisi veel ohtra külma veega.
Enne keema panemist nõruta riisi sõelal. Pane paras kogus riisi potti ja lisa sama kogus külma vett. Sulge pott kaanega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust. Hauta riisi seni, kuni kogu vesi on imendunud. Keetmise ajal ei tohi kaant kergitada ega riisi segada! Rusikareegel: vee ja riisi suhe olgu 1:1 Valmiskeedetud riisil tuleb lasta puutumatult keedunõus seista kuni 20 minutit. Selle ajaga saavutab riis lõpliku küpsuse ja taheneb liigsest niiskusest. Keedetud riis maitsesta suhkru ja soolaga maitsestatud riisiäädikaga. Jahuta!

Lõika lõhe umbes 1-2 cm, suurusteks kuubikuteks. Sega kastme komponendid omavahel ja lisa kalale, sega läbi ja jäta maitsestuma.

Eemalda avokaadolt kivi ja haki tükkideks. Riivi porgand ja suvikõrvits. Jaga kahte kaussi võrdselt riisi, tükeldatud avokaadot, marineeritud ingverit, Wakame vetikat, spinatit ja lõhet.


 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply