Blog, Koogid, Retseptid

Sõstrakook

August 31, 2017

Peab vist hakkama leppima tõsiasjaga, et suvi pakib juba oma kohvreid. Õhulisi siidikleite kohvrisse tõstes ohkab kindlasti kurvalt, et kahjuks sai nendega liiga vähe keerutatud. Sama siin. Minu lemmikkleit jäigi sel suvel selga panemata. Need kaks päeva, mil suvi kestis olin tubase tööga liiga hõivatud.
Marjapõõsa all istusin see-eest stardivalmilt ootel. No läks ikka aega, kuni need pungil täis sõstrad punaseks hakkasid värvuma. Niipea, kui esimesed punased mammud välkuma hakkasid, olid ka hakid, või kes iganes need kädistavad linnud ongi, kohal. Parvede viisi lausa. Nokkisid marju valmimise järjekorras. Alati, kui mina otsima läksin olid ainult roosad alles. Kaitsesin siis kiivalt oma varanatukest võrguga. Kavalad linnud muidugi õngitsesid oma pikka nokka kasutades ka läbi selle mu rubiinpunased aardeid. Õnneks siiski jätkus mulle ka. Sai ikka üsna mitu kooki tehtud. Allolev retsept on minu kõigi aegade lemmik suvekook. Valmib kiirelt, komponendid on suvekodus ka enam-vähem alati võtta ja kaerajahu koos muscovado suhkruga annab selle jumaliku meki.
Pealegi muudab kook selle sööja rõõmsaks ja lahkeks. Harutasin võrgu põõsa küljest lahti ja jätsin viimased sõstrajuveelid suuremeelselt suli(s)sõpradele.

punasesõstra-7

Sõstrakook

Põhi:
4 dl täistera kaerajahu

125 g võid

3 spl heledat muscovado suhkrut

3 munakollast

Täidis:
500 g sõstraid


3 munavalget


1 dl ekstrapeent suhkrut

2 spl kaerajahu

punasesõstra-9

Eralda munakollased valgetest. Pane jahu, suhkr, või ja munakollased köögikombaini. Töötle,kuni saad ühtlase tainapalli. Keera tainas toidukilesse ning pane pooleks tunniks külmkappi.

Suru tainas 24 cm läbimõõduga vormi põhjale ja külgedele. Torgi kahvliga auguliseks. Kata küpsetuspaberiga ja aseta peale raskus, küpseta 200 kraadises kuumuses 10 minutit.

Samal ajal vahusta munavalged ja (valge)suhkur.( Võib kasutada ka muscovado suhkrut, aga siis jääb täidis helepruun). Sega juurde jahu ja sõstrad. Tõsta täidis eelküpsetatud koogipõhjale ning küpseta 180 kraadises ahjus 30 minutit.

Põhimõtteliselt sobib koogis kasutada mistahes marju. Sügise tulemist tervitavasse passiksid hästi näiteks pohlad. Mustikate ja pohlade segul on just hilissuve nägu.

punasesõstra-5

punasesõstra-2

Kohvismuuti jaoks blenderda1 väike banaan 1 tass espressot ja 200 ml mandlipiima.

Suhkrud – Dansukker

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply