Blog, Retseptid, Supid

Röstitud lillkapsassupp Food Studio kanapuljongiga

May 4, 2017

Supp teeb kõhule pai 🙂 Kaua keenud leem on kenake ja maitseb alati suurepärane. Iseenesest ei ole ju koduse puljongi keetmises midagi keerulist. Kui kondid-juurviljad juba keevad ja vaht pealt riisutud, võib lasta sel potitäiel tasakesi täitsa iseseisvalt muliseda ja justkui miski ei segaks pada paar korda nädalas tulele tõstmast. Paraku, jah, praktikas see kõik nii roosiline pole. Alati jääb aega puudu. Pole minagi sellest süüst prii, et vahel olen lennutanud liiga kergekäeliselt potti mõne kuubiku või tilgutanud leemele lisaks konsentraati. Kuubikul ja kuubikul on muidugi ka vahe. Proovid küll kasutada oma selget silmanägemist ning uurida ja puurida neid paremaid kooslusi, kuid ega sellest kuubikust head nahka ikka ei saa. Isegi mitte korraliku supinahka. 😀

Õnneks võib nüüd kõik kuubikud riiulile lebama jätta või siis doomino mängus ära kasutada. Juba tubli pool aastat ilutsevad mitmete supermarketite juurviljaosakondades kena väljanägemisega pakikesed, mille sisuks naturaalne valmis puljong. Food Studio on puljongikeetmise pika ja aeganõudava protsessi enda mehistele õlgadele võtnud. Puljongid on naturaalsed ja täielikult lisainetevabad. Neid on keedetud suures potis ehtsa kondi ja maitseköögiviljadega neli kuni kaheksa tundi, täpselt nagu kodus, kodumaisest toorainest pealegi. Valikus on kana, kala, veis ja aedvili. Hiljuti lisandus veel delikaatne aasia maitse, mille põhjaks on kanapuljong ja maitset tembivad sidrunhein, kahvrilaimi ja tšilli. Puljong villitakse kuumalt pakkidesse ja jahutatakse kiiresti maha, nii tagatakse pikem säilimine ja hea maitse. Mitte midagi liigset. Ma olin ikka üliõnnelik, kui need leemepakid poest leidsin. Paraku on see leid küll mu enda puljongipoti kurvalt kapinurka konutama jätnud. Aga puljongit sisaladavaid roogasid on nüüd menüüs ikka rohkem, kui kunagi varem.

Esmapilgul võib tunduda kanapuljongi värv veidi võõras. Enamasti oleme kodus kanasuppi keetes harjunud heledama leemega, kuid Food Studio keeduse värvib erksamaks toorainete eelnev röstimine.
Kontide röstimise põhjus on esiteks kontides peidus oleva kollageeni ehk valgu valla päästmiseks, mis pika aega tasasel kuumutamisel rasva toimel laguneb želatiiniks, andes puljongile just selle õige tekstuuri. Maitseköögiviljade maitse ahjus peesitades tõuseb samuti haripunkti ja loovutab oma parimad nüansid puljongile. Ka kanapuljongi rahvameditsiinist tuntud tervistavat mõju ei tasu kargel kevadel alahinnata. Ideaalselt klapib tummine kanapuljong kokku röstitud lillkapsa ja kookospiimaga

lillkapsasupp-4


 

1 suur lillkapsas
2 sl oliiviõli
soola
4 porgandit
3 küüslauguküünt
2 tl hakitud ingverit
2 sibulat
rohelist sibulat
1 tl tšillipastat
1 tl kurkumit
750 ml kanapuljongit
200 ml kookospiima
Serveerimiseks rohelist sibulat või koriandrit ja laimisektoreid, soovi korral hakitud tšillit.


lillkapsasupp-2Pane ahi soojenema 200 kraadile. Lõika lillkapsas viiludeks. Lõika üks sibul ratasteks. Pane lillkapsas ja sibul küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja nirista oliiviõli ning raputa soola peale. Rösti lillkapsast ahjus umbes pool tundi, või kuni see on pehme ja kuldse jumega.

Haki teine sibul ja porgand samal ajal peeneks. Vala veidi oliiviõli potti põhjale ja kuumuta selles sibulat ja lisa viie minuti pärast ka porgand. Kuumuta ja sega. Haki küüslauk ja ingver peeneks ning lisa potti. Lisa kurkum ja tšillipasta. Kuumuta veel paar minutit ja vala peale puljong. Lase keema tõusta ja alanda kuumust. Keeda keskmisel kuumusel, kuni porgand on pehme.

Lisa röstitud lillkapsas supile, kui see on pehme. Jäta mõned õisikud ja sibularattad kaunistamiseks. Vala supp blendrisse ja töötle ühtlaseks või kasuta sausegurit supi püreestamiseks. Vala juurde kookospiim ja lase korraks keema tõusta.

Serveerimisel haki peale maitserohelist, tõsta sisse mõned lillkapsaõisikud ja piserda juurde pisut laimimahla. Nirista peale mõnda head külmpressitud õli, näiteks oomega-3 rasvhappetest punnis tudraõli.

lillkapsasupp

lillkapsasupp-5

Kanapuljong – Food Studio

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply