Blog, Magustoidud, Retseptid

Piparkoogi tiramisu

December 31, 2015

Kõik kohad on piparkooke täis. Uusi katsetusi, vanu lemmikuid, kingiks saadud, poest toodud, peost üle jäänud… No, kui ei ole just enam kõik õõnsad anumad ääreni täis, siis siin-seal on präänikuid ikka veel lademetes. Kraabin veel viimased präänikud ja purud kõik kenasti kokku. Piparkookide kõrbistamise aeg on ümber saamas. Eks ole juba isu täis ka. Igal asjal on oma aeg. Aeg on ka mööduvale aastale joon alla tõmmata ja mõnusad mälestused šleihviga kinni siduda ning sooja südamesoppi tallele panna. Tagasi vaadates leidub talletamist väärt helgeid hetki sama suurtes kogustes, nagu pilgeni täis piparkoogikausse jõuluaja alguses. Ja kui magusad need veel järele vaadates on. Mõni mälestus on settides kõvasti maitset kogunud ja paremaks läinud. Eks ole neid teisigi, mis hapumad või suisa kibedad tunduvad, aga õnneks pudenevad need maha. Just nagu piparkoogipuru, mis üleliigne. Või ons üldse midagi üleliigset. Need hapud ja kibedad mälsetused lasevad särada magusatel, mis muidu läägeks jääksid. Aitavad meid ronida järgmisele levelile ja siis sealt edasi… Seega väärtuslik on kogu kausitäis koos puruga. Selle asemel, et seisma jäänud piparkooke kausist kaussi kallata saab neile veel uue vormi anda. Just täna aastat kokku võttes on hea suruda lusikas tummise magusroa sisse ja tunnetada läbi elatud tunnete tähendust, mis teevad elust elu. Mis tõstavad mind üles.

tiramisu jõhvikad

200 g piparkooke
tass kanget kohvi
50 ml konjakit

250 g mascarponet (toasooja)
2 tl chai pulbrit
40 ml munalikööri
2 tl kakaopulbrit

peotäis jõhvikaid

Sega kõigepealt kreem. Sega toasoe mascarpone chai pulbri ja munalikööriga ühtlaseks kreemiks. Kalla konjak kohvi sisse. Kasta piparkooke konjakikohvi sisse ja lao magustoidupokaali vaheldumisi kreemiga. Vahele viska mõned jõhvikad.Viimaseks kihiks jäta kreem ja puista pinnale kakaopulber. Lase külmkapis maitsestuda tunnike, veel parem paar.

Meeleolukat aasta vahetamist!

tiramisu-3

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Aet January 5, 2016 at 7:05 pm

    Nii toredad Tiramisu anumad. Kust selliseid saab?

    • Reply Piret Hanson January 8, 2016 at 10:53 am

      Aet, need anumad on kui ma õieti mäletan Tiimarist ja tegelikult on need hoopis mingiks karbiks mõeldud, aga igaüks võib ju ise otsustada, mida sinna sisse panna. Onju!:)

  • Reply mercredi January 6, 2016 at 11:27 am

    Sa tead seda kindlasti isegi, Piret, aga ei saa ütlemata jätta, et imeilusad punased kausikesed!

    • Reply Piret Hanson January 8, 2016 at 10:53 am

      Aitäh, Mercredi! mulle ka need meeldivad.

  • Reply Krista January 7, 2016 at 11:18 am

    Mitu pokaalikest sellest kogusest täidetud sai?

    • Reply Piret Hanson January 8, 2016 at 10:54 am

      Krista, neid väikseid karbikesi tuli 6.

    Leave a Reply