Blog, Eesti, Reisid, Restoranid

Hiiumaa uuemad tuuled

September 6, 2015

Hiiumaal on uued tuuled. Esimese puhanguga lõid need tuuled Kärdla uues sadamas Kuuri püsti. Nojah, tegelikult kui seal tuul puhus siis see pigem takistas, kui aitas. Kuur sai püsti ikka usinate hiidlaste abiga. Kuur on kena. Ilmekas ja õdus. Lisaks toredale kujundusele on Kuuri pilgupüüdjad nõud, millelt toitu serveeritakse. Tegemist on autoritööga, mis sündis Kuuri jaoks ja koostöös. Kuuldavasti oli koostöö nii lennukas, et sünnitas kohe hulga rohkem taldrikuid, kui esialgu plaanis oligi. Aga seda rohkem roogasid ka köögist välja võluti. Ja oh,mis head ja paremat sealt kenadelt taldrikutelt mekkida saab. Ei midagi ülemäära peent, aga maitsvat kohe kindlasti. Menüü sünnib toorainest, mida meri, mets ja saare aianurgad pakuvad. Kui mõni kraam on otsas, siis ta on otsas ja süüa tehakse sellest, mis parasjagu käepärast ja süüa aitab *. Juuli alguses oli pakkuda nii lesta, siiga, kui ka säinakotlette. Salatid olid krõmpsud ja mahlased ning tugevad taldrikud hääd kraami kuhjaga täis. Teenindus püüdlik ja ruumi laialt. Magustoidud jäid tõsi küll pisut kahvatuks. Nende sära ei ületanud eelroogadele ja pearoogadele maitsvat lihtsust, aga ega see tuju veel viletsaks ei teinud. Peakokana toimetab Kuuris Heimar Kuuskler, kellele kodusaarel resto pidamine tundub eriliselt hästi sobivat. Paremini, igatahes, kui linna peenemates paikades. Edu ja jõudu!

hiiumaa-38 hiiumaa-24 hiiumaa-47 hiiumaa-49 hiiumaa-52 hiiumaa-50 hiiumaa-51 hiiumaa-53 hiiumaa-54 hiiumaa-55
Teine uus koht saarel, kus aitab süüa küll *, on Ungru. Ungru resto ja külalistemaja on nagu ehe hiidlane. Hästi vaoshoitud ja koreda pealispinnaga, aga kauni sisuga. Resto miljöö on rohkem kui tagasihoidlik, ainsaks edvistavaks detailiks selles karme tuuli näinud majas on paar kollast patja maja terrassil suvemööbli kaunistajatena. Kõik muu on ülimalt vaoshoitud, lihtne ja sooja puidu karva. Aga seda paremini joonistub välja pakutav toit. Maitsed löövad särama kohe, kui lusika või kahvli ette toodud toidu sisse sokutad. Menüü on siin lühike, kuid tabav. Proovida saab nii kala, kui liha. Omatehtud vorstid sulavad suus ja on põhjust arvata, et saavad resto tõmbenumbriks. Maitsed naelutavad su tähelepanu pikalt taldrikusse ja kraabid veel tühjaks saanud taldrikutki harda vaimustusega edasi. Ka lihne kalasupp paneb pead murdma, et kuidas nad seda ikkagi keedavad. Siin majas tundub kokkumäng eriti õnnestunud olevat. Isegi teenindaja, kes esmapilgul tundub uje ja sõnaahar, hakkab pikema uurimise ja pärimise järel sulama, kuni pakub meile roogade lõpetuseks ka väikese ringkäigu maja peal. Kuna tegu on ka väikese külalistemajaga, oli vist kokku 4 tuba, siis saab siin ka reisiväsimust puhata ja rütmi tunnetada. Toad on üsna askeetlikud, mis veelkord sulandub ansamblisse, kuid samas on varustatud puhkamiseks kõige vajalikuga. Pilkupüüdev on vaade, mis toa aknast avaneb, siin pole jägegi vaoshoitusest ja argisusest, on vangistavalt lummav

ungru-43

hiiumaa-63 hiiumaa-56 hiiumaa-57 hiiumaa-61 hiiumaa-60 hiiumaa-58 hiiumaa-59ungru-25 hiiumaa-64

Jah need kaks uustulnukat on Hiiumaad rikastama ja kaunistama loodud. Tahaks loota, et nende õnn õitseb, köök on tihetat toimetamist täis ja omanäolisus jääb püsima.

hiiumaa-32

 
*  hiidlase kiitus

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply