Blog, Lisandid, Retseptid, Salatid

Mustikasalat

August 4, 2015

Ma olen alati metsamustikaid kultuurmustikatele eelistanud. Kuidagi võltsilt suured ja edevad tundusid need marjad mulle alati. Polnud nagu päris marjad.  Aga eelarvamustega on ikka nii, et need osutavad varem või hiljem tühipaljaks, oma enese peas suureks puhutud mulliks. Kui aur välja lasta, pole mulli enam ollagi. Hakkasin siis vaikselt näkitsema nende hiiglaslike siniste marjade kallal, kuni märkasin, et mu upsakas kriipsuks pigistatud suu hakkas tasapisi lõdvestuma. Kohe nii avali läks, et üsna palju marju mahtus sealt sisse ja polnud enam midagi parata, pidin need aeda sobitatud metsamarjad lõpuks omaks võtma. Hakkasid juba täitsa päris marju meenutama.  Kuni ühel hetkel neid määrivatele metsmustikatele suisa eelistama hakkasin. See, et metsmustikad suu ja käed ära määrivad, ei ole kõige suurem mure, see kuulub mustika-matka juurde. Aga kui need öösinised marjad värvivad ära ka kõik teised ained millega nad su taldrikul kohtuvad, on teinekord tulemuseks tumesinist värvi plödi.

mustikasalat-2 mustikasalat-5
mustikasalat-2mustikasalat-4

Aiamustikad on diskreetsed oma värvi ja maitse poolest, samuti jäävad nad ansamblis kenasti tahaplaanile ja ei kipu esimest viiulit mängima. Metsamustikaid armastan ma endiselt edasi kirglikult ja käin neil metsas igal võimalusel kannul, aga vot turutädi käest ostma väga ei tiku. Metsamustikatega on meil salasuhe ja seda raha eest vahetuskubaks teha ei saa.

Aiamustikate eest olen valmis nüüd oma rahakotirauad lahti tegema ja luban neid oma lauale. Luban hommikuste pontsakste hapupiimapannkookide sisse, valgele jogurtimütsile ja pildilegi palun. See meeldib nendele edvistajatele vaat, et kõige rohkem.

See tore salat on aedmustika jaoks nagu muusika. Pärlkuskussi ümarad terad võtavad eputrilladest aedmustikad hästi vastu ja lasevad neil hiilata. Hamba all tantsivad mõlemad terad oivalist rumbat. Ikka üsk-kaks-kolm-kaks-kaks-kolm. Münt lisab särtsu ja pekaanipähkel rabedust ja kokku saab üks vahva segadus


 

pool pakki pärlkuskussi( u 100 g)

200 g aiamustikaid

50 g pekaanipähkleid

peotäis münti

Kaste:

poolest sidrunist pigistatud mahl

1 dl oliiviõli

soola

pipart

münti


Keeda kuskuss pehmeks paki juhendite järgi. Selleks kulub umbes 10 minutit. Loputa jaheda vee all ja jäta jahtuma. Haki pähklid ja münt. Sega kuskuss, mustikad, pähklid ja münt.

Pigista sidrunist mahl ja klopi juurde oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga ja sega juurde hakitud münti. Lase maitsetel pisut tõmmata ja vala kaste salatile.

Serveeri liha-võ kalaroogade lisandina, või iseseisva toiduna.

mustikasalat-8

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Olga August 31, 2015 at 6:24 am

    Kusjuures mul oli täpselt samamoodi trots kultuurmustikate vastu – tundus justkui petaksin meie oma metsmustikaid mingite edevate võltside marjadega 🙂 Aga siis ikka siin-seal sain neid proovida ja nüüd hea meelega ostan neid. Eriti praegu, kui metsmustikaid turul ega metsas enam väga ei leia, aga kultuurmustikatest on turuletid veel lookas 🙂

    • Reply Piret Hanson August 31, 2015 at 8:24 am

      Olga, hea tead, et ma pole ainuke…kusjuures viimasel ajal juurdlen, kas neid kultuure pole viimasel ajal paremaks tuunitud:)

      • Reply Olga August 31, 2015 at 8:31 am

        Näib, et meil väga sarnased mõtted, sest mulle varem tundusid nad kuidagi… maitsetumad. Aga asi võib vabalt ka selles olla, et alguses ootasin kultuurmustikalt metsmustika maitset, nüüd aga harjunud, et nad ongi teistsugused 🙂

    Leave a Reply