Blog, Retseptid, Supid

Külm peedisupp

August 15, 2017

Külmad supid pole sel suvel väga popid. Pole nagu väga põhjust olnud jahutavaid sööke otsida. Siiski on külm supp lahutamatu suveosa ja sobib peletama näljatunnet ka jahedavõitu suvepäeval. Egas nii külm kah ju pole! Pealegi on kõik aiasaadused just nüüd oma parimas vormis ja patt oleks neid patta panemata jätta.

Kuid stopp! Parem on siiski aedvili ahjus ära röstida, kui selle väärtuslikud vitamiinid keeduvette ära kaotada ja pärast koos veega allavoolu lasta. Muidugi võib mugulad tervelt ka fooliumisse keerata ja ahju pista, aga seegi variant pole kuigi kehasõbralik.  Seega ahjuvormis tükeldatuna valmivad viljad üsna ruttu ja vaevata, tuleb neil ainult pilk peal hoida, et liiga pehmeks ei küpsetaks.

Selle supi jaoks passivad ka eelmisest toidukorrast üle jäänud juurikad hästi. Siis jääb jahutamise aeg ja vaev sootuks olemata. Ettenägelik perenaine, kel aeg kallis, tõstabki juurikaid korraga topeltportsu röstima. Selle tarvis peab puhastatud juurvilja tükeldama enam-vähem ühesuuruselt ja soola ja oliiviõliga üle piserdatuna ahju pistma. Röstimise aeg sõltub palakeste suurusest ja viljade noorusest. Verinoored pisemat sorti viljad küpsevad kibekiiresti ja pisike krõmps võiks ikka igale viljale juurde jääda. Külma peedsupiga tasub meelitada ka põhimõttelisi peedipõlgureid. Tehke proovi!

peet-2

750 ml aedviljapuljongit
1 suurem ahjus küpsetatud peet

3-4 keedetud kartulit
3 ahjus küpsetataud porgandit
3 ahjus küpsetatud väiksemat peeti
värsket kurki
värsket hapukurki
2 keedetud muna
lahkelt maitserohelist (tilli, peterselli, koriandrit, rohelist sibulat, punet)
2 küüslauguküünt
soola
pipart
1 sl punase veini äädikat
1 sl oliiviõli

peet

Pane külm pujong ja keedetud peet blendrisse ja töötle kuni saad ühtlase segu. Pane külmkappi ootele.
Haki peet, porgand, kartul, keedetud muna ja kurgid kuubikuteks. Haki maitseroheline. Ära sellega koonerda! Haki küüsaluk peenelt ja sega kõik omavahel. Maitsesta soola ja pipraga ning nirista juurde veiniäädikat ja oliiviõli. Kui on aega, lase maitsetel pisut külmkapis koguneda.

Tõsta segu serveerimiskaussi ja vala peale külm peedipuljong.

peet-4

Puljongid – Foodstudio

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Kristi August 15, 2017 at 12:00 pm

    Oi, mida halba siis foolium meile teeb?

    • Reply Piret Hanson September 21, 2017 at 7:31 am

      Kristi,foolium kostitab meid liigse alumiiniumiga:(

    Leave a Reply