Blog, Retseptid, Supid

Kiire külasupp

February 25, 2019

Esmaspäev on hea supipäev. No, tegelikult kõlbavad supi keetmiseks ka kõik teised nädalapäevad sama hästi. Ainult alati on argipäeval nii kiire ja nälg üllatab ootamatult. Õnneks on mul enamasti külmkapis paras ports FS Goods puljongeid. Maitsevad hästi ja nende peale saab kindel olla. Lisaks on FS puljongid täiesti naturaalsed, lisainetevabad ja ei sisalad üleliia soola. Ainus häda on selles, et sellest ajast peale, kui FS oma puljongitega poelettidele maandus, jäi minu puljongikeetmise pott nukralt kappi konutama. Nii lihtne oli põhjenduseks tuua alatine rutt ja krabada valmis puljongit poetiirult varuga.

Pikalt hoogu võttes ja taas end puljongikeetmise lainele sihtides haarasin ma siiski nädalapäevad tagasi supipotil sangast. Aga, oh häda, selgus et ajal, mil ma FS puljongite najal hõlpelu olen elanud on minu enda puljongikeetmise oskused rooste läinud. Nojah, egas päriselt pole ju võimalik puljongikeetmisest kellelgi võõrduda, kui see juba selgeks keedetud saab. Häda oli selles, et mul polnud enam püsivust vahukulbiga nii pikalt supipoti kohal koogutada, et sellest üks akuraatne ja särav keedus oleks saanud. Tulemuseks oli hägune leem, mis eriti läbi ei paistnud, sellest tookord head suppi ei saanudki. Ei olnd sel lurril isegi supinahka, kogu supitegu läks täiega nahka.

Haarasin taas päästva puljongipaki järele ja potti maandus see, mis külmkapis leidus. Tituleerisin keeduse külasupiks, sest kuskilt oli kõrvataha jäänud, et odrakruupidega suppi niimoodi kutsutakse. Tegelikult võiks seda kutsuda ka vabalt kodusupiks, sest supisisu on ülimalt lihte.  Enam-vähem alati kodustes kappides olemas ja kruupidel on siin tõepoolest esimene viiul mängida. Tegelikult on nimetus -külasupp – vististi tulnud sellest, et nii lihtsat supikest pole kuigi keeruline ka suurem pajatäis keeta, nii et jätkuks kogu külale jagada.

Külasupp

  • 2 porgandit
  • 3 kartulit
  • 2 dl keedetud odrakruupe
  • mõned varred lehtkapsast
  • 150 g külutatud rohelisi herneid
  • 750 ml veisepuljongit
  • soovi korralt 100 g peekonit ja maitserohelist

Kui sul keedetud odarakruupe pole kapist võtta, siis tuleb need kõigepealt pehmeks keeta. Enne keetmist tasuks neid loputada ja ka umbes pool tundi külas vees leotada. Siis võid toimida kahte moodi: keedad kruubid eraldi potis pehmeks ja asud samal ajal supi keetmise juurde või paned odrakruubid esimesena puljongisse keema.

Koori ja tükelda porgand ning kartul. Lisa porgand puljongisse. Kui keedad koos kruupidega, siis veendu, et kruubid ja porgand on enam-vähem pehmed, kui kartuli lisad. Lehtkapsal eemalda rootsud ja haki väiksemaks, puista supi sisse. Viimasena lisa herned ja tõsta pott kohe tulelt.

Soovi korral prae tükeldatud peekon pannil krõbedaks, nõruta hetkeks majapidamispaberil ja lisa serveerimisel supile. Puista peale meelepärast maitserohelist, till või petersell sobiks siia hästi.

P.S. Kui supp liiga paks tundub, siis võid vajadusel vett lisada, pea ainult meeles, et lisad keeva vett.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply