Blog, Hommikusöögid, Retseptid

Smuutikausid – hommikused äratajad

December 4, 2016

Mina olen Piret ja ma olen sõltlane. Kreeka jogurti sõltlane.  Kui varud mu külmkapis otsakorrale hakkavad saama (loe: on veel viimane 400 g purk), olen ma tavaliselt paanikas. Kreeka jogurt koos koduse granola ja marjadega on minu lemmikhommikusöök, aga liiga tihti hakkas see tore toit mu hommikuid sisustama. Loomulikult on (maitsestamata) jogurt mitte ainult maitsev vaid ka kehasõbralik toiduaine. Aga igal nööril on kaks otsa. Otsustasin sellest ühest otsast kinni haarata ja oma sõltuvust pisut taltsutada. Esialgu piirdusin küll lihtsalt sellega, et vähendasin oma hommikust jogurtiportsu ja korvasin puuduoleva osa ohtrate marjade või köögiviljadega. Proovisin ennast pisut petta. Läks õnneks! Tasapisi jõudsin selliste kombinatsioonide juurde, kus piimatoodet ei lisanudki, kuid katsusin smuuti jätta ikka pisut toekama kontsistensiga. Nii tihkena, et seda oleks mõnus kausist lusikaga süüa. See klaasismuuti on minu jaoks rohkem nagu kiire vahepala, mida möödaminnes ja jooksupealt nälja kustutuseks kulistada. Hommikusöök on aga püha ja selle jaoks peab aega võtma. Olen nõus tõusma isegi väga vara, kui vaja. Istun ja naudin hommikuvaikuses oma smuutikausi kirevat sisu ja teen päevaplaane.

Smuutikausi sisu komponeerides tasub muidugi jälgida seda, et oma kausikest koostisosadega liialt ei koormaks. Vastasel juhul võib tulemuseks olla inetult ilmetut värvi plöga ja nendel hommikutel jääb see nautimise moment siis üürikeseks. Enamasti käib koostisosade valimine ikka selle järgi, mis konkreetsel hommikul külmkapist vastu vaatab. Vastu vaatab muidugi ikka see, mida varunud olen. Hommikuste kirevate ja rõõmsavärviliste kausitäite jaoks peaks varuma sügavkülma riiulitele erinevaid marju. Kontsistentsi muudavad kreemjaks peale avokaado ja banaani veel hurma, brokoli ja chia seemned. Retseptides toodud kogused on ka rohkem soovituslikud ja umbmäärased, kui piinliku täpsusega järgimiseks. Peale piimatoodete sobivad vedeldamiseks ka taimsed piimad, või pähklid koos veega. Kookosvesi on tore, aga ka täitsa tavaline vesi sobib hästi.
Pealepuistamiseks on head marjad, puuviljad, kodune müsli, seemned ja pähklid.
Enamasti olen ma juba mõni minut peale ärkamist elevil, et millise kompa ma täna kokku vuristan. Päris sarnased ei tule need tavaliselt mitte kunagi, aga siin mõned näited ikka selleks, et järgmine kord pisut teisiti teha. Noh ja ehkki neid näiteid sai kuus, peaaegu nädala jagu, poeb nädalasse vahest ka mõni pudru-hommik, laupäeval valmib minu köögis munaroog ja pühapäev on ju teada-tuntud pannkoogipäev.

smuuti-3

 


Roheline

200 g spinatit
1 avokaado
laimi mahl
100 g Kreeka jogurtit


smuuti-4

smuuti-2


Roosa

200 g vaarikaid
3 datlit
100 g kookospiima


smuuti-5


Kollane

200 g astelapajusid
1 banaan
100 g keefiri


smuuti mustikasmuuti-2


Sinine

200 g mustikaid
5 musta ploomi
4 brokolit õisikut(30 g)
100 g mandlipiima


mustikasmuuti smuutid-5


Punane

1 väiksem peet
100 g jõhvikaid
1 apelsin või 1 hurmaa
2 tl chia seemned
100 g vett


smuutid-2


Pruun

2 tl toorkakaod
1-2 tl kaneeli
2 cm jupp riivitud ingverit
2 tl melassi
1 banaan
100 g maitsestamata jogurtit(2,5%)


smuutid-7

Lao kõik ained blenderisse ja surista paari minutiga ühtlaseks kreemiks, kogused on arvestatud kahele hommikusele nautlejale. Mõnusaid hommikuid!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply