Blog, Köögiviljaroad, Retseptid, Supid

Röstitud maapirni kreemsupp

November 2, 2017

Maapirnid on nagu villased sokid, mis tulevad meelde, siis, kui ilm läheb külmaks ja märjaks. Need nurgelised mugulad on väga maitsvad, ainus häda, mis nendega alati kaasas käib, on koorimine. Väga tülikas on neid  muhulisi juurikaid puhastada.
Tegelikult võib selle tüütu kraapimise üldse vahele jätta. Piisab täiesti, kui mugulad harjaga voolava vee all puhtaks nühkida ja poolitatuna ahjuplaadil pehmeks röstida. Kui juba ahjus röstimiseks läheb, on tark plaadile sättida ka kõik teised supi komponendid. Koore all peidus just need kõige paremad ained ju ongi. Pealegi on koorega koos röstitud maapirnid väga mõnusad niisama krõbistamiseks või salatisse pistmiseks.
Aga jah, röstitud juurikatest supp valmib ikka väga lihtsalt ja ilma liigse pingutuseta. Maapirn armastab veel oma seltskonnas seeni. Mina komistasin Balti Jaama Turul otsa kenadele pontsakatele Eringi seentele. Seal olid nad küll nimetataud austerservikuteks, aga las ta olla, heal seenel võibki mitu nime olla. Pealegi on need seended kuulujuttude järgi aretatudki just austerservikutest ja kivipuravikest. Igatahes on Eringi seened hästi mõnusa krõmpsuva seenelihaga ja meenutavadki tekstuurilt parimatest parimaid puravikke. Suulage paitavaks muutuvad nad lihtsalt tükeldatult korraks pannil või sees pruunistatult. Kui nüüd kapinurgas juhtub veel olema tilk trühvliõli, mida supile peale niristada, ongi kerge vaevaga kena kodune gurmee sündinud.


 

300 g maapirni
2 sibulat
3-4 küüslauguküünt
750 ml aedviljapuljongit
tüümianit
seeni
1 sl võid
oliiviõli
trühvliõli


Soojenda ahi 200 kraadini. Puhasta maapirnid jooksva vee all harjaga hästi puhhtaks. Lõika pooleks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Koori ja tükelda sibul ja lisa plaadile. Puista juurde küüslauguküüned (koos koorega), nirista peale oliiviõli ja küpseta umbes 20 minutit, kuni juurvili on pehme. Eemalda küüslaugukoored ja pane kogu ahjuplaaditäis kuuma puljongi sisse. Lisa tüümianilehed ja lase keema. Eemalda tulelt ja püreesta sauseguriga.
Kuumuta pannil õli ja või segu, pruunista selles tükeldatud seened. Serveerimisel tõsta seened supile, nirista peale trühvliõli ning puista tüümianilehti.

maapirnisupp-2

Puljongid – FoodStudio

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply