Blog, Retseptid, Supid

Porgandisupp mustade torbikseentega

September 28, 2017

Lahke seenehooaeg tüürib tasapisi lõpusirgele. Kuuldavasti oli seenemetsades paras laulupidu käimas ja ande jalaga segada. Minu lemmikseenemetsas just seeneuputust ei tuvastanud, kuid kõik hea ja ilus oli alles ja akud said tublisti laetud. Pealekauba paras ports männiriisikaid, mis nüüd kannatamatult seda tähtsat hetke ootavad, mil laual särada.

Õnneks ei pea seente järgi alati kaugele metsa sõitma. Leiab teisi isegi siitsamast linnadžunglist. Jah, turuletid on lookas ja puravike hinnad krõbedad, aga mustad torbikseened vedelevad lausa lademetes kesklinna suurpoodides ja ära antakse need suisa pisikese raha eest. Tegelikult pole ma metsas nende otsa komistanudki. Pole ehk osanud tähele panna, sest ega need hallikas-pruunid seened just silmapaistvad polegi. Aga maitse on neil priima. Mingit kupatamist ega suur sehkendamist nad ei vaja. Sobivad imehästi puljongisse pistmiseks koos köögiviljadega. Ai, sellisest supist tuleb suppide supp! Värskelt pannilt läbi keerutades, aga muutuvad seened šikilt läikivateks ning maitse viib keele suust. Ja milline aroom, no ei saa teisiti, kui enne toidu valmimist lipsab mõni seen kohe pannilt ise suhu.

Ka porgandid on nüüd prisked, mahlased ja karotenoididest pungil. Erk porgand ja must seen sobitusid minu kujutelmas kohe koos taldrikule. Maitstes selgus, et neil on sügavam klapp, kui pelgalt värvide võlu. Porgandisuppi meeldib mulle alati tsitrustega pisut särtsutada, seekord ronis potti pisike eeterlikest õlidest punnis kääbusapelsin – kumkvaat, aga töötama peaks paar viilu ka suuremast apelsinist. Kes särtsutamist suppi ei vaja võib selle triki vahele jätta, aga selline värskust täis supp sobib väga hästi ka külmalt süüa, kui sügispäikest nõnda lahkelt jagatakse. Kui seened on jahtunud supi ajaks juba nagunii söödud, siis võib seemnetega supi lõbusamks tippida.

porgandisupp-5

porgandisupp

porgandisupp-2


 

 

500 g porgandeid
1 sibul
3 küüslauguküünt
1 suurem kartul
3 kumkvaati või 2 koorega apelsini viilu (soovi korral)
2 sl gheed (selitatud või) või võid
1 tl kurkumit või 1 värske kurkumijuurikas

750 ml aedviljapuljongit

250 g musti torbikseeni
2-3 sibulat
võid või gheed
soola


Riivi köögikombaini abiga porgandid, sibul, kartul ja küüslauk. Kuumuta poti põhjas ghee või või ja kurkum, lisa köögiviljad. Pruunista kergelt ja sega. Vala peale puljong ja lase keema tõusta. Keeda keskmisel kuumusel, kuni köögivili on pehme, selleks kulub kõige rohkem 10 minutit. Püreesta sauseguriga või blenderda.

Haki sibulad ratasteks ja pruunista võis. Lisa seened ja prae kergelt läbi, maitsesta soolaga. Vala supp serveerimiseks kaussi ja tõsta peale sibularattad koos seentega.

porgandisupp-4

Puljong- FoodStudio

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply