Blog, Pearoad, Retseptid

Suvikõrvitsalasanje

October 4, 2017

Pastaroad on on taandunud ja andnud esinemisõiguse oma köögiviljadest alternatiividele. Suvikõrvits on siin sektsioonis suur tegija. Popimad spagetid ja lasnjed valmivad juba ammugi trendikamates köökides juurviljadest. Ma isegi ei mäleta, millal mul köögikapis viimati pastatooteid leidus. Ma pakun, et need kadusid sealt koos pesamuna lendutõusuga. Küllap on siin põhjuseks nii uued põnevad retseptid, kui ka asjaolu, et pasta – see teismeliste lemmikroog – läbis kunagi püsiva refräänina me pere igapäevamenüüd.

Niisiis on suviõrvits hea alternatiiv kiire kõhutäie meisterdamiseks. Et sellega ka umbusklikule teismelise meelejärgi olla saab, ma päris kindel pole, aga igatahes kõik, kes selle perioodi oma elus seljataha on jätnud, tõstavad köögiviljapastat teisegi portsu taldrikusse. Pealegi on suvikõrvitsalasanje ka piisavalt rammus ja toitev. Juustu on siin roas parajalt pirakas ports ja see teeb maitse ülimalt rikkalikuks.

Mina kasutasin selles roas oma värsket lemmikut Rae Meiereis valmistatud juustu. Rae Meierei on Tallinna vanalinnas avatud uus pompöösne 350-kohaline restoran. Eriliseks teeb restorani asjaolu, et seal asub oma juustutehas, kus valmistatakse iga päev 600-st liitrist kodumaisest toorpiimast erinevaid pehmeid juuste. Juustudest on valikus mozzarella,  straccitell, burrata, ricotta ja halloumi. Kõik eranditult maitsvad. Restorai ilmeka sisekujunduse, hästi õdusa miljöö ning paljulubava menüü kõrval pole vähetähtis asjaolu, et head värsket juustu saab sealt ka kaasa osta. Mina olengi oma viimased juustostud just sinna sättinud.

meierei-2

meierei

Lasanjesse sai pistetud päris viimased pisekesed suvikõrvitsapojukesed, mis veel oma lihtsameelsusest suurte lehtede varjus vananaistesuve nautisid ja õienuppe sügispäikese poole sirutasid. Korjasin ka kõik kokku ja tõin külma käest sooja ahju peitu.

suvikõrvits


 

2 keskmist suvikõrvitsat (400-500 g)
2-3 sl oliiviõli
meresoola
2 sibulat
4 küünt küüslauku
peotäis värsket punet
200 g lehtkapsast
100 g spinatit
160 g ricottat
1 sidruni riivitud koor (kollane osa)
punt siledalehelist peterselli
200 g mozzarellat
50 g parmesani


Pane ahi soojenema 200 kraadile.Viiluta suvikõrvitsad juurviljakoorija või juustunoa abil õhukesteks viiludeks. Lao kõrvitsaviilud ahjuplaadile, pintselda kergelt oliiviõliga ja raputa peale soola. Rösti kergelt kuldpruuniks.

Haki sibul, küüslauk ja pune. Kuumuta pannil pisut õli ja prae selles sibulat, kuni see muutub kuldseks, lisa küüslauk ja pune. Eemalda lehtkapsalt varre osa ja haki peenemaks. Lisa lehtkapsas ja spinat pannile sibulasegu juurde. Kuumuta mõned minurtid ja tõsta kõrvale.

Sega kausis ricotta, riivitud sidrunikoor ja hakitud petersell omavahel.

Lao röstitud suvikõrvitsaviilud õliga määritud ahjuvormi põhjale. Määri peale ricottasegu ja tõsta juurde lehtkapsa-sibulasegu ja rebi osa mozzarellast. Lao peale uued suvikõrvitsalõigud. Tee nii mitu kihti, kuni toorained on kõik kasutatud. Riivi peale parmesani ja küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit, kuni juust muutub jumekaks.
Serveeri värske pesto ja rohelise salatiga.

suvikõrvits-5

suvikõrvits-2

suvikõrvits-3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply