Blog, Lisandid, Pearoad, Retseptid

Õitsev suvikõrvits

August 9, 2017

Suvi on suvikõrvitsa aeg. Eriti tore on, kui aianurgas mõni suvikõrvitsataim oma lehed välja sirutab ja need näevad välja nagu hiiglaslikud kombitsad. Veel paremaks läheb, kui nende suurte lehtede vahelt piiluvad välja kaunid kollased õied. Need õied sünnivad patta panna sama hästi, kui kõrvitsad ise. Õigupoolest tuleks viljadel kõvasti silma peal hoida, sest magusamad on just need pisikesed ja saledad. Kõige paremad vast need sõrmepikkused ja -jämedused kõrvitsad, millel õied veel küljes.

Minu aialapp oleks sel korral suvikõrvitsa taimedest napilt ilma jäänud, sest olin kõiksuguste seemnetega kogu viljakandva pinna juba täis tikkinud, kui mulle alles sõber suvikõrvits meenus. Aga suvi ilma suvikõrvitsata õiteta pole mingi suvi. Õigupoolest nende õite pärast ma taimi just kasvatangi. Või noh, mis kasvatan, suuremat sehkendamist nendega polegi. Peaasi, et maha panna ei unusta. Seekord siis läks jah, napilt. Sokutasin taimehakatised lõpuks peedi ja porkna vahele, sekka surasin veel sibulat, saialille, kurgirohtu. Algul mahtusid kõik kenasti ära ja kasvasid kaunis rivis, peale jaanipäeva aga viskasid kõik taimed nii pikkust, kui laiust ja tänaseks on see potipõllumaaa mulle rinnuni kasvanud ning meenutab džunglit.

Sinna aedviljametsa kaevudes võib leida nii suvikõrvitsa õisi, kui pisisikesi vilju. Tore on see, et juba mitmel korral olen aias saanud korraldada üsna lõuna-euroopaliku söömaja ja seda vaatamata jahedale suvele. Kuigi kuumalined sel suvel küündivad napi 20 kraadini, on nii mõnigi õhtusöök meenutanud toskaanalikku idülli. Tuleb see nüüd jahedusest, või ruumipuudusest, ei oska öelda. Igatahes on pisikesi nunnusid sõrmepikkuseid kõrvitsaid koos õienupuga lausa lademetes ja paistab, et suurt suuremaks nad ei kasvagi. Sama kehtib ka kurkide kohta, aga see pole enam nii tore.

suvikõrvitsaõied-7


 

umbes 10-15 sõrmepikkust suvikõrvitsat koos õiega
150 g ricottat
50 g pecorinot
1 küüslauguküüs
10-15 salveilehte
soola
musta pipart veskist
oliiviõli


Pane ahi soojenema 200 kraadi peale. Riivi juust ja haki küüslauk ning salvei. Tõsta pisut riivjuustu kõrvale, seda vajad hiljem. Sega juust, küüslauk ja ricotta omavahel. Maitsesta soola ja pipraga ning sega juurde salvei. Raputa ja loputa õied võimalikest putukatest puhtaks.Tõsta väikese lusika abil segu kõrvitsaõite sisse. Lao täidetud õied ja suvikõrvitsad vormi. Suuremad suvikõrvitsad võid pooleks lõigata. Nirista peale oliiviõli ja raputa soolahelbeid. Tõsta vorm ahju ja küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit. Raputa peale riivjuust ja küpseta veel 5 minutit, kuni juust on sulanud.

suvikõrvitsaõied-10

suvikõrvitsaõied-6

suvikõrvitsaõied-5

suvikõrvitsaõied

suvikõrvitsaõied-4

suvikõrvitsaõied-2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply