Blog, Jäätised, Magustoidud, Retseptid

Rabarberiparfee

May 21, 2017

Lõpuks ometi saab vammused varna ripudada ja salli sahtlisse pista. Paras aeg üks pillerkaar püsti panna. Suurest rõõmust grilli ümber tantsu lüüa, et tali seekord õnnestus siiski seljatada. Juba kostab siit ja sealt ohkimist, et palavus teeb liiga. Ma küll ei usu, et seda peaks tõsiselt võtma, aga ometi tasub igaks kümmneks juhuks valmis olla. Palavalt põletavate päevade edenedes tasub jahutav magusroog külmkappi valmis meisterdada. Natuke nikeradmist selle kokkusegamisega ju tõepoolest on, aga parim on see, et magustoidu saab isegi suurema aiapeo tarbeks varakult valmis meistergdada. Kasvõi paar päeva varem, kui vaja. Enne serveerimist tasub siiski kannatust varuda ja külmast kangel maiusel soojema temperatuuriga harjuda lasta, kuni ta kenasti ennast jagada lubab.

parfee


Rabarberiparfee

8-10 le

500 g rabarberit
50 g suhkrut või 3-4 sl suhkrusiirupit

800 ml vahukoort (600 ml + 200 ml)
3 – 4 sl ekstrapeent suhkrut
2 sl maapähklivõid
200 g tumedat šokolaadi

200 g erinevaid pähkleid või soolatud maapähkleid
2 sl heledat suhkrusiirupit


Lõika rabarber õhukesteks viiludeks (umbes 5 cm pikkusteks). Ära rabarberit koori! Tõsta esialgu potti niipalju rabarberit, et poti põhi on kaetud ühekordse kihina, lisa 1 sl suhkurt või suhkrusiirupit. Kuumuta keskmisel tulel, kuni rabarber muutub pehmemaks, kuid säilitab ikka veel oma kuju. Selleks kuluvad vaid mõned minutid. Sega aega-ajalt. Tõsta pehmenenud rabarber koos siirupiga kõrvale, teise nõusse ja jäta jahtuma.
Pane ülejäänud rabarber ja suhkur potti ja keeda tasasel tulel pehmeks, nüüd võib rabarber ka laiali laguneda. Püreesta pehmenenud rabarber sauseguriga ja lase täielikult maha jahtuda.

Vahusta 400 ml vahukoort koos 2-3 sl suhkruga. Jaga vahustatud koor kahte kaussi. Sega ühele juurde jahtunud rabarberi püree ja teine sega maapähklivõiga.

Haki šokolaad noaga peeneks. Kuumuta potis ülejäänud koor (200 ml) keemiseni, tõsta tulelt ja sega sisse šokolaad. Sega, kuni segu on läikiv ja ühtlane.

Rösti pähklid pannil koos suhkruga.

Võta silikonist keeksivorm, või vooderda plekist keeksivorm toidukilega. Vala segud kihiti vormi, kõigepealt maapähklivõiga, siis pähklid (jäta mõned kaunistuseks), siis pisut šokolaadisegu ja siis rabarbrisegu. Korda, kuni segud on otsas. Kata vorm toidukilega ja tõsta sügavkülma vähemalt 6-ks tunniks.

Enne serveerimist lase vormil vähemalt pool tundi toatemperatuuril seista, kummuta siis serveerimisalusele ja kaunista kõrvale tõstetud rabarbriribade ja pähklitega. Rabarbriribad oleks mõistlik laduda kõrvuti koogi lahtilõikamise suunas.

parfee-2

Suhkur – Dansukker

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply