Blog, Jäätised, Magustoidud, Retseptid

Küpsetatud šokolaadi fudge kirsijäätisega

April 13, 2016

Ma toitun enamasti korralikult, või vähemalt üritan. Nojah, aga iga esmaspäev alustan tavaliselt jälle otsast. Ikka veel paremini. Kolmapäevaks pakatan tervislikkusest ja olen enda üle ületamatult uhke, aga kuskil neljapäeva ja reede vahel võtab võimust väike ulakus. Seekord lasin end kaasa meelitada fudge’il. Teate ju küll neid pehmeid karamellimaitselisi kodustehtud komme, mis isegi pisikese magusaisu puhul pea sassi ajavad. Seekord proovisin retseptikest, kus on tegemist küpsetatud fudge’iga. Kommid valmivad enamasti ilma ahjuta. Tuunisin retsepti pisut oma eelistuste järgi ja panin paari lihtsustatud jäätisega. Küpsetatud fudge on veidi fondant’ i poole kaldu. Peale küpsetamist jääb sisu voolav. Ka selline tulemus on nauditav ja kui on himu pigem vedela sisuga maiustuse järgi võibki lasta magustoidul jahtuda toatemperatuuril. See variant sobib ka  siis, kui magusaisu on nii suur, et kauem ei kannata oodata. Samas lubab see maius ka ennast enne pidusööki varem valmis küpsetada ja külmkappi tallele panemist talub hästi. Ainult enne söömist oleks tark see siiski tund-paar toatemperatuuril hoida. Lihtsustatud kirsijäätis sündis vajadusest lihtsa retsepti juurde sama üks-kaks valmivat lisandit valides. Kes see ikka viitsiks jännata põhjalikuma jäätiseteoga, kui põhimagustoit on vaid kokkusegamise vaev. Muidugi on veel lihtsam jäätisest loobumine või siis poest toomine. Aga see oleks ju juba igav, või kuidas?
Ettevaatuse mõttes tahan veel mainida, et maius on tark jagada võimalikult väikestesse portsjonvormidesse, muidu on oht kalduda liialduste libedale teele.

fudge-3

 

Kirsijäätis

200 g külmutatud kirsse
100 ml vahukoort
2 sl tuhksuhkrut

Valmista kõigepealt jäätis.Tõsta ained blenderisse või köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Pane madalasse karpi ja hoia vähemalt paar tundi sügavkülmas.

Küpsetatud šokolaadi fudge

4-le

200 g tumedat šokolaadi
50 g võid
2 sl tumedat muscovado suhkrut
60 ml vahukoort
2 muna
1 sl jahu

Pane ahi soojenema 150 kraadile.
Pane paksu põhjaga potti või, koor, suhkur ja tükeldatud šokolaad. Sulata madalal kuumusel, kuni šokolaad on sulanud ja segu ilus läikiv. Tõsta kõrvale ja lase pisut jahtuda. Klopi eraldi kausis lahti munad ja sõelu juurde jahu, sega ühtlaseks ja ühenda šokolaadiseguga. Jaga küpsetuskindlatesse vormidesse. Tõsta vormid suuremasse küpsetusvormi ja täida see veega, nii, et väiksemad vormid oleks pooleni vees. Küpseta 40 minutit. Võta ahjust ja lase täielikult jahtuda. Kui tõstad külmkappi, hangub fudge tugevaks, kui jätad toatemperatuurile jahtuma, jääb sisu vedelam. Serveeri koos kirsijäätisega.

fudge-2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply