Blog, Koogid, Retseptid

Datlikook konjakiga

March 30, 2017

Mõni aeg tagasi vaatasin ma üsna suure võõristusega datleid. Nende magusus ja kleepjas olek ei tekitanud minus suurt poolehoidu. Läägus ajas iiveldama, söömine tundus ilmvõimatu. Hoopis teine lugu on aga peaaegu värskete datlitega. Nende mahlastega, mida juba päris paljude poodide juurviljalettidest pappkarpidesse pakituna leiab. Jah, ülimagusad on needki, kuid seda magusust saab magustoitudes hästi enda kasuks pöörata. Kui lisada juba 1-2 datlit näiteks hapukatest marjadest tehtud smuutile on maitsetaskaal juba hoopis parem. Saan väga hästi ka täna aru, kui keegi datlitest kuuldes nina kirtsu tõmbab, aga enne siiski soovitan soojalt neid mahlaseid kasvõi korra toidu valmistamiseks proovida.

Selge on see, et datlid uhkeldavad suure süsivesikute sisaldusega. Suur suhkrurikkus annab kaaluka panuse datlite energiaküllusesse, mis paneb nii mõnegi maiustaja kukalt kratsima. Aga kaalukausi teises otsas on nii mitu tasakaalustavat argumenti. Plusspoolele võib märkida datlite kiudainesisalduse. Samuti paistavad datlid silma märkimisväärse kaaliumi-, fosfori- ja magneesiumisisaldusega ning mikroelementidest leidub neis arvestatavalt rauda, tsinki, vaske ja seleeni.Vitamiinidest on esindatud peamiselt B-rühma liikmed ja värsketes datlites on isegi C vitamiini, mille hulk kuivatamise käigus muidugi kahaneb. Seega tühjad need kalorid, mis ülimagusatest datlitest tulevad sugugi pole, aga mõõdutundeta neid pugida ka ei maksa. Saledama piha ihalejad peaksid valvel püsima ja pisemat tükki nuruma. Heas vormis kaunitarid võivad südamerahus oma koogitükki kiita.

Pealegi muutub dattel küpsetades täiesti vastupandamatuks. Unustage kõik oma datlifoobiad ja tehke proovi! Luban, et koogist saab sensatsiooniliselt mõnus. Seekord tegin asja veelgi keerulisemaks. Keerulisemaks, selles mõttes, et leida endas kindlameelsust järgmisest koogitükist keeldumiseks. Töö käigus niristasin koogitaina sisse tubli sortsu konjakit ja tempisin sellega veel koogi katetki ning lisasin proovi pärast lörtsu lisaks ka kreemi sisse. Sai sügav-tummine-magus-sametine. Konjakisorts tõstab maitsesügavuse taevasse ja pillab helde käega sügavamaid puuviljanoote lisaks. Juba Hennessy X.O korki keerates pääses sellest ekstra kauni kujuga pudelist välja tubli aroomipilv, mis oma sügavuses ja külluses võimutses. Peab tõdema, et konjaki juures paelub mind eelkõige võimas aroom. Hennessy X.O on selles vallas ületamatu. Seega piisab mulle lisaks koogile ka pelgalt konjaki klaasis keerutamisest ja nuusutamisest. Jah, vahest harva arutlen ma mõnel erilisel õhtul kaasaga ka selle rariteetse konjaki maitsenüansside üle, kuid jätan sealjuures talle mainimata, et mõned tilgad luksuslikku konjakit on libisenud isegi koogitainasse.

hennessy-4


 

Koogipõhi:

15 värsket datlit ( umbes150 g)
2 tassi espressot ( kokku 80 ml)
50 ml konjakit
3 munakollast
50 g pähklijahu
1 tl küpsetupulbrit

Kate:
3 munavalget
150 g tuhksuhkrut
1 sl kakaopulbrit
1 tl konjakit

Datlikreem:

15 värsket datlit
2 sl maapähklivõid
2 sl kookosõli( sulatatult)
1 sl mett
1 tl vanilliekstrakti
näpuotsaga soola

Pane ahi soojenema 180 kraadini.
Eemalda datlitelt kivid. Pane datlid, kohv, konjak köögikombaini ja töötle ühtlaseks pastaks. Lisa ükshaaval munakollased. Sega küpsetuspulber pähklijahuga ja lisa segule. Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja vala tainas vormi. Küpseta 20 minutit.

Samal ajal vahusta munavalged tugevaks vahuks mikserit kasutades ja suhkrut kolmes jaos lisades. Vahustamise lõpus lisa kakao ja konjak. Määri saadud segu eelküpsenud koogile ja küpseta veel 20 minutit. Kuni kate on saanud pisut pruunika jume.

Pane kõik kreemi koostisosad köögikombaini ja surista kuni saad ühtlase pasta.

Lase koogil täielikult jahtuda ja paku koos kreemiga.

Kes kattega koogist ei hooli, võib munavalgevahu tainasse kohe segada. Siis pole vaja ka suhkrut lisada. Kook saab lihtsam, kuid maitseb samuti väga hea ja mahlane. Lisaks võib peale määrida datlikreemi.

hennessy

Konjak – Hennessy X.O

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply