Blog, küülik, Pearoad, Retseptid

Leegitsev küülikumaks vaarikatega

March 17, 2017

Nädala lõpp on oi kui magus ja nautimiseks loodud. Sel puhul on kohe kindlasti põhjust õhtusöögiga enam vaeva näha või midagi pisut peenemat pakkuda. Küülikumaks oma kauni tähte meenutava välimusega on kindlasti piisavalt peene joonega, kuid tema valmistamine on õnneks nii lihtne, et mahub vabalt ka argipäeva üürikesse õhtusse. Et aga maksategu ikka piisavalt ahvatlev püsiks, tasub ette võtta flambeerimine. Toidu leegitamiseks on vaja seda esmalt kange alkoholiga kasta ja seejärel põlema süüdata. Eesmärgiks on anda roale alkoholi maitse ilma alkoholi sisalduseta, sest põlemise käigus alkohol aurustub, aga jätanb maha sügva maitsenüansi. Vähetähtis polle ka efektne serveerimine, mis sööjatel juba eos suu lahti ehmataks. Maks ja aromaatne konjak on kokku loodud. Match made in heavenI!
Isegi pärast seda, kui tulelont maksast üle käib püsib konjaki jõuline aroom õhus ja tugev puuviljast, pruunist suhkrust- ja vanillist rikas mekk imbub roa sisse. Tõstes selle paljude poolt peljatud, suhteliselt odava rupski, lausa pilvepiiri lähedale. Veel pillav peotäis vaarikaid juurde ja gurmeetrall sinu köögis võib alata.
Leegitamise jures tasub olla ka pisut ettevaatlik. Pann tuleks tõmmata köögikappidest ja õhupuhastajast eemale. Samuti peaks ise pannist ohtusse kaugusesse taanduma, et leek limpsama ei pääseks. Alul võib tuledraakon päris suureks paisuda, aga vaibub kohe, kui alkohol põlenud on.
Kes aga tulega mängimist pelgab, siis saab selle triki ka vahele jätta. Konjak loovutab  roale parimad maitsenüansid, sügavuse ja aroomid ka ilma efektse tulemölluta.

Kui kodus kokkamine üksluiseks muutub proovi konjakimenüüsid hoopis restoranides.

maks-2

2 punast sibulat
1-2 sl õli praadimiseks
300 g küülikumaksa
piima maksa leotamiseks
2 sl jahu
50 ml konjakit
2 sl palsamiäädikat
soola, pipart

Serveerimiseks (külmutatud) vaarikaid

Pane maks piima sisse pooleks tunniks ligunema. Lõika sibulad õhukesteks ratasteks. Kuumuta õli pannil ja prae selles sibulaid, kuni need muutuvad pehmeks ja aromaatseks. Lase pisut karamellistuda. Kurana maks piimast ja patsuta majapidamispaberiga kuivaks. Puuderda jahuga ja pane kuumale pannile sibulate juurde. Prae mõned minutid kummaltki poolt.
NB, ära üle küpseta, sest peaks maks jääma kena roosa. Kalla juurde konjak. Lase pisut kuumeneda ja süüta tikuga põlema.
Ettevaatust! Veendu enne süütamist, et panni kohal on piisavalt vaba ruumi! Ära tee seda köögi kappide või õhupuhastaja all. Konjak põleb ära napi minuti jooksul ja leek kustub.

Serveerimisel tilguta peale palsamiäädikat ja paku koos vaarikatega.

maks maks-4

Konjak – Hennessy Very Special

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply