Blog, Hommikusöögid, Koogid, Retseptid

Õunaleivake tatrajahuga

October 17, 2016

Vahel tuleb väljakannatamatu soov midagi küpsetada. Näiteks siis, kui tuul ulub akna taga ja nina välja ei taha pista. Ahi sooja ja kausid kolisema. See lihtne tainas segab ennast peaaegu, et ise kokku. Maitseb aga tänu tatrajahu ja muscovado suhkrule ikka lausa taevalik ja mis peamine, pole üldse tavalise keeksi moodi imalmagus, vaid parajalt tummine ja kergelt pähklimaitseline. Tume muscovado värvib taina ka kenaks kohvipruuniks. Ma nimetaks seda isegi hoopis õunaleivakeseks. Tükike koos kuuma teega täidab kõhtu ja peletab koogihimu. Kogus on sobiv ühe pisikese leivakese küpsetamiseks ja mahub just täpselt paberist keeksivormi, mida hästivarustatud poeriiulitelt leida võib.

õunaleib-3õunaleib-2õunaleib-4


 

3 suuremat õuna (umbes 300g)
1 sl sidrunimahla
2 muna
1 dl + 2 spl tumedat muscovado suhkrut
200 g hapukoort
2 dl toortatrajahu
1 tl küpsetuspubrit
1 tl soodat
2 sl kaneeli
1 tl kardemoni

Puhasta õunad südamikest ja tükelda. Pigista peale sidrunimahl ja sega 2 sl suhkru ja kaneeliga. Tõsta kõrvale. Vahusta munad suhkruga, lisa hapukoor. Teises kausis sega jahu, küpsetuspulber, sooda, sool ja kardemon omavahel. Lisa kuivained muna-hapukooresegusse ja sega tainas ühtlaseks. Vala pool tainast paberist keeksivormi sisse või väiksemasse ümmargusse vormi (läbimõõt 18 cm). Tõsta taina peale kaneeliga segatud õunatükid ja vala peale ülejäänud tainas.
Küpseta 180 kraadises ahjus 30 minutit või proovi tainasse torgatud tikuga küpsust. Kui tikk jääb puhtaks, on kook küps. Jahtudes võid sõeluda pinnale tuhksuhkurt.

 

õunaleib-6

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply