Blog, Restoranid

Kalakohvik FAO27

June 9, 2016

Tabasalu veerel seisab Gurmee Garaaž. Selle kentsaka nime alla on kogunenud mitu toredat tegijat. Näiteks Pärnu Kalamajaka Tabasalu esinduskauplus, lihakauplus Oma Põrsas ja Juustukuningate pood. Kõikide kalasõprade rõõmuks veel ka kalakohvik FAO27. See omapärase nimega kohvik, pakub nii kala, kui kohvi. Kuid tähelepanu alla tasub võtta ikka pigem kala ja mereannid. Kalakohvikuks on ristinud omanikud söögikoha, kuna restoraniks ei tihanud nad pisikest hubast toidutuba nimetada. Nimi FAO27 on tuletatud koordinaatidest, mis tähistavad püügipiirkonda Atlandi ookeani kirdeosas. Just see on paik, mis on koduks ka paljudele kaladele sealses menüüs.

fao-2

fao-5

Kohviku peakokk Jaanus Krass on üsna tagasihoidliku moega mees. Kuid niipea, kui läheb söögitegemiseks siis ta enam ennast tagasi hoidma ei pea. Tema kokkamistiil on kõike muud, kui lakooniline, võiks öelda et hoopis üle keskmise südameidköitev. Kõik kalakohviku road, mida mul seni on õnnestunud maitsta, on olnud äraütlemata ahvatlevad. Ja maiustama olen ma sinna sattunud juba õige mitmel korral. Jaanuse toitudes on julgeid ideid, peent elegantsi ja ennekõike maitsevad need suurepärstelt, jäädes seejuures maalähedaselt lihtsaks kõhutäiteks. Kõiki neid roogasid pakutakse võrdväärselt maitsekas ümbruses. Kohviku miljöö on põhjamaiselt lihtsa ja karge joonega, kuid paitab silma samavõrra, kui toidud mõjutavad maitseretseptoreid.  Ruumi detailid jutustavad kõneka loo, just täpselt sama pika, kui kalroogade komponeerimisel kaasatud toorained.

fao-3 fao-6 fao-7


fao-8

 

Mõned näited menüüst. Värsked austrid punase sibula äädikaga ning paremal on ausrtid a la Rockefeller. Viimased on gratineeritud peekoni, panko, ürtide ja tillivõiga. Võrratu, kerge küpsusastmega amps neile, kes toorest pelgavad. Sobib ka neile, kes küpsetatud austrite vastu umbusklikud, nagu siinkirjutaja. See kaunis amps teeb päeva.

fao-4

Grillil kergelt kuuma saanud tuunikala ja toekas arbuusilõik on näide ülimast lihtsusest ja suurimast klapist. Tooni annab veel mündiga maitsestatud jogurt. Paremal kausitäis merekarpide ja krevettidega. Selleri, tšilli ja küüslaugust särtsu saanud veinise leemega, parimate kalakohtade klassika.

fao-9

Suitsulatikas või, tumeda õlle, mee ja ingveri glasuuriga. Saatjaks värske soolakurk ja kartulisektorid. Ei midagi peadpööritavalt keerulist, aga hullutavalt maitsev igal juhul. Kõrval pildil näide seinu kaunistavast kalakunstist.

fao

FAO27 söömine täidab kõhtu ja annab hea inspiratsioonilaengu. Kui ideed lendama hakkavad ja magada ei lase, tasub Kalmajaka kauplusest head-paremat koju kaasa viia, et mereandidega komponeerimist kodus omaette harjutada. Valikut juba jagub ja otsustamine võib lausa aeganõudvaks kujuneda. Sel kevadisel pealelõunal, kui me blogijatega kalkohvikus uudistamas käisime, pakkis pererahvas igale meist ka üht-teist maitsvat kodutöödeks kaasa. Seekord tegi valiku meie eest fortuuna. Minu pakki oli püütud siig. Mis sest sillerdavast kalast sai, saab lugeda juba järgmisel korral.

kala-3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply