Blog, Euroopa, Reisid

Lõuna-Itaalia. Campania

May 31, 2016

Lõuna-Itaalia on vastuolusid täis. Alates ilmast, kus kuuma päikesepaiste hävitavad hetkega mustad pilved ning äkiline paduvihm. See omakorda saab otsa niisama kiiresti, kui kallama hakkas ja päike särab taas, otsekui oleks nii olnud alati. Jõudes Campania maakonda puhkab silm muinasjutulisel ümbrusel. Imelised avarad vaated panevad õhku ahmima ja naelutavad pilgu.
Keset kõige ilusamat loodust on äkki laiskade inimkätega tehtud lohakuse ja minnalaskmise monument, mille tagant algab ülihoolitsetud viinamarjaväli. Aga üks on kindel. Seal, kus kasvavad viinamarjad, ei ole kohta hoolimatusel, lohakusel ega minnalaskmisel.

mastro-14

 

mastro-22

mastro-66
mastro-27

Mastroberardino

Mastroberardino veinikoda Avellino provintsis Campania maakonnas oleks otsekui selle tõestamiseks loodud. Mirabella Eclano, kus asuvad veinikoja kõige olulisemad valdused, ajalugu ulatub Kristuse-eelsesse aega, kuid elu on seal olnud enamasti heitlik. Mastroberardino 1878. aastal registrisse kantud pereäri on ettevõtlikkuse, plaanipärasuse ja sihikindluse tempel. Mastroberardino perele kuuluva veinimaja lugu ulatub läbi 10 põlvkonna. Suure uhkuse ja külalislahkusega esitletakse täna veinimajale kuuluvaid aardeid.

Enne neid ei peetud siinsetest veinidest Itaalias suurt lugu. Nüüd paneb Mastroberardino Itaalia kõige tuntumate punaveinide Amarone, Barolo ja Brunello kõrvale oma Radici Taurasi, ega pea seda ülisoliidses seltskonnas üldse mitte häbenema. Hea veini huviline aga võib veel rõõmustada, et kuulsamate Põhja-Itaalia velledega võrreldes saab samaväärse Taurasi kätte oluliselt odavamalt.

Friuli ja Alto Adige kõige parematele valgetele veinidele pakuvad konkurentsi siinne Greco di Tufo ja Fiano di Avellino. Campanias on 4 Itaalia 74-st DOCG piirkonnast. Mastroberardino on kõik need neli DOCG vääriliseks arendanud.

Veinimeister Massimo Di Reno võib oma tööga rahul olla. Juba üle 10 aasta on ta pühendunud siinsele veinitootmisele. Mastroberardino kaunite laemaalingutega võlvkeldris küpseb ajalugu. Lisaks veinile peetakse siin lugu ka kunstist. Lisaks laemaalingutele veinikeldris kaunistavad samad motiivid nii pudelite etikette, kui ka külaistemaja koridore.

mastro-29

mastro-17

mastro-11mastro-20
mastro-49 mastro-47 mastro-48Laemaal signatuuriga. Kunstniku autoportree.
mastro-12 mastro-52 mastro-53

mastro-57mastro-58

Vaatamata aastakäigule ikka veel joogikõlblikud veinid.

mastro-50

mastro-56

 

 

mastro-60

mastro-64
                                                      Veinimeister Massimo Di Reno

mastro-61

Kolme põlvkonna esinadajad

mastro-11

Radici Resort

Radici resort on väga eriline koht. Elada, süüa ja juua veini otse kasvava tooraine keskel, on Itaalias võimalik igal sammul. Kuid Radicis kohtuvad veini minevik ja tulevik. Mastroberardino on üks kahest Itaalia veinikojast, kus viinamarjakasvatuse kõrval tegeletakse viinamarjasortide aretamisega.

Seda tegevust juhib veinikojas Antonio Dente. Tema “töötuba” on lähiümbruse kõige suurem veiniistandus. Kui tavaliselt on need hektari suurused, siis Radici ümbruses on 17 hektarit viinamarju ja oliivipuid. Antonioga koos ringi liikudes keerleb jutt oluliselt rohkem kavliteedi, kui kvantiteedi ümber.

Radicis kasvavad kõik ümbruskonnale omased viinamarjasordid. Kõige vanemad viinapuud on siin aias, otse restorani kõrval, ning kõige uuemad, alles aretatavad sordid niisamuti. Mastroberardino kõige lihtsamad veinid tunnistati hiljuti Wine Spectatori poolt parima hinna ja kvaliteedi suhtega veinideks.

Imekaunite veiniväljade vahele on rajatud ka golfiväljak, kuhu oodatakse nautima külalisi. Mastroberardino on veenunud,et golfi armastavad külalised peavad lugu ka veinist.

mastro-69 mastro-65 mastro-68 mastro-16 mastro-15 mastro-72 mastro-78 mastro-73 mastro-75 mastro-76 mastro-82 mastro-80mastro-30 Antonio Dente oma kasvandikega

 

mastro-13 mastro-9

Lõunasöök Morabiancas

Pärast jalutuskäiku Mastoberardino veiniväljadel ja ringihulkumist nende soliidses veinikeldri erinevates soppides, on söögil ja joogil hoopis uus maitse.

Veinikoja restorani Morabianca kokkade ülesanne on valmistada toidud, mis peavad maksimaalselt veiniga sobima. Iga veini uus aastakäik toob uue toidu menüüsse. Hea kvaliteet on siin majas igapäevane asi. Toitudega ei püüta luua täiendavat pidulikkust. Pigem on need hästi lihtsad.

mastro-67 mastro-41 mastro-38 mastro-39 mastro-40 mastro-43 mastro-44

 

 

mastro-45
mastro-71

Pompeii projekt

Suurest respektist, mida Campanias Mastroberardino vastu tuntakse räägib see, et Pompeii linnavalitsus on kutsunud nad taastama varemete keskel veinikultuuri niisugusena, nagu see oli enne saatuslikku vulkaanipurset. Kokku on taastatud võimalikult algupäraselt 15 väikest veiniaeda, millest kokku saadakse igal aastal ligikaudu 1700 pudelit rariteetset veini Villa dei Misteri.

Antonio Dente on siin viinamarjakasvataja ja ajaloolane ühes isikus. Vein, mida iidse Pompeii müüride ümber joodi, oli tänapäevasest sootuks teistsugune, kuid veinikeldrid ja veinibaarid olid juba siis täiesti olemas.

mastro mastro-2 mastro-4 mastro-3 mastro-18 mastro-17 mastro-14 mastro-13 mastro-12 mastro-8 mastro-10 mastro-7 mastro-6 mastro-3 mastro-2
mastro-6

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply