Blog, Koogid, Retseptid

Mõned muffinid

December 22, 2015

Ma pole just suur muffini või keeksi fänn ja enamasti seisab minu muffinipann kurvalt pimedas sahtlipõhjas ning kogub tolmu. Siiski tuleb see mõnel pühade-eelsel päeval läikima lüüa ja pärast seda kui tolm on majast välja tuulutatud ka kerge küpsetamisteraapia abiga jõuluhõngu tuppa luua. Pealegi on muffinite tegemine käkitegu:) Või siis ikka pigem muffinitegu. Kõlalt pisut pehmem. Igatahes jõuab need pisikesed ahvatlused valmis teha kasvõi pool tundi enne südaööd, kui suur küpsetamise isu peaks ühtäkki tabama. Aga vot süüa siis ei kannata, las ootavad hommikuni. Hommikul saab nendest tagasihoidlikest pruunidest “käkkidest” edvistavad iludused vormida kui neile magusad mütsid pähe vahustada. Ja kui sellest veel väheks jääb, siis kõige tippu peaks veel niristama karamellikastet. Jah, see kergelt lagritsamaitseline ja soolaga timmitud karamell on nii hullutavalt nüansirikas, mis tumedast muscovado suhkrust, koorest ja näputäiest soolast sünnib. Parajalt magus muidugi ka. Sõrmi purgist eemal hoida on lausa võimatu. Ettevaatuse mõttes tuleks purgile taba muretseda, või siis hoopis sõpradega jagada. Peale kosutavat hommikust muffinisöömist ongi aeg ülejäänud kaunitarid karpi laduda ja kingituseks viia.

muffin

3 muna
80 g tumedat muscovado suhkrut
150 g toortatrajahu
2 tl küpsetuspulbrit
100 g paksu Kreeka jogurtit
2 sl kookosrasva
2 sl kakaod
1 tl kaneeli
50 g tumedat šokolaadi
peotäis jõhvikaid

Vahukommiglasuur

1 apelsini mahl
2 sl zelatiini

120 ml vett
150 g suhkrut
1 dl glükoosisiirupit

Karamelli kaste

2 dl 35% koort
2 dl tumedat muscovado suhkrut
soola

Klopi munad suhkruga lahti. Lisa kookosrasv, jogurt ja küpsetuspulbri, kakaoga jakaneeliga segatud jahu. Haki šokolaad ja sega tainasse. Lõpuks lisa jõhvikad. Jaga segu muffinivormidesse.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit.

Glasuuri jaoks pigista apelsinist mahl ja kuumuta. Sega kuuma mahla sisse želatiin pane segu lauamikseri kannu. Töötle täiskiirusel. Pane suhkur, vesi ja siirup potti ning kuumuta kuni suhkur on sulanud. Lase piut muliseda ja vala siis mahla juurde. Töötle täiskiirusel kuni segu on kohev, valge ja paksenenud, kuid veidi voolav.

Karamellkastme jaoks pane koor potti ja lisa suhkur. Keeda kuni suhkur on sulanud ja kaste paksenenud. Selleks kulub 10-15 minutit. Lõpuks maitsesta soolaga.

Tõsta glasuur jahtunud muffinitele, nirista peale kaste ja lisa mõned marjad.

muffin-3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply