Blog, Pearoad, Retseptid, veiseliha

Lihaveise esiselg

September 21, 2015

Minu köögis hõljus mõni aeg tagasi liha aroom. Liivimaa Lihaveis jagas blogijate vahel erinevaid lihaseid ja minu patta sattusid veise esiselg, rinnaliha ja veisesüda. Rohumaaveiseliha häädest maitseomadustest on vist juba kõik toidusõbrad teadlikud, kuid kes veel ei tea miks just rohusöödal kasvanud loomade liha peaks eelistama see saab lisa lugeda siit.

Blogijate lihasaadetistest olid täiesti teadlikult välja jäetud sisefilee, sest selle lihtsa palakega saab hakkama isegi kööki väga harva sattuv toidunautleja. Muidugi on hõrk sisefilee nautimist väärt, kuid kokkamisoskuste arendamise või uute nõksude otsimisega sellel suuremat seost ei ole. Asusime igaüks omal moel ja oma köögis rinda pistma veidi uut laadi lihastega. Minu esimene katsetus oli lahti harutada veise esiselg. Kuna tegemist on üsna pehme ja mahlase lihatükiga (looma esimest poolt loetakse pigem kiiresti valmivaks lihaks) siis asusin proovima. Lihatükid, mis mulle kaela sadasid olid üpris kopsakad oma kaalult, seega sain katsetada erinevaid valmistusviise. Esimese hooga lõikasin esiseljaliha ristikiudu õhemateks viiludeks ja pruunistasin pannil ning lisasin samale pannile veel keedetud kartuleid, kukeseeni ja aedube. Liha allus väga kiiresti sellele lihtsale “dressuurile” ja maitses mahlane. Otsustasin siis võtta ka väikese riski, et proovida, kuidas esiselg grillides käitub. Selleks turgutsin maheliha kerge marinaadiga, ikka nii kergega, et liha oma head maitset ja krõmpsu tekstuuri mitte kaotada.

mahe-4


 

Marinaad lihaveise esiseljast lõigatud tükkidele

poole sidruni mahl
paar oksa tüümiani
1 dl oliiviõli
soola
pipart
2-3 küünt küüslauku
mett


Puhasta liha kelmetest ja lõikda ristikiudu 2-3 cm paksusteks lõikudeks.

Sega marinaadi aine omavahel. Pigista kaussi esmalt sidrunist mahl ja nopi tüümianilehed varre küljest. Kalla peene joana juurde oliiviõli ja sega ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Vajadusel lisa pisut mett.

Pane lihatükid kaussi ja kalla marinaad peale, sega kätega kõik ühtlaseks. Lase lihal marinaadis tõmmata paar tundi kuni üle öö. Külmkappi võib liha jätta marinaadi kuni paariks päevaks .

Küpseta kuumadel sütel või malmpannil mõlemalt poolt umbes 5 minutit. Paku koos aioliga.

Eksperiment õnnestus ja liha pani süljenäärmed ägedalt voolama, läheb kindlasti kordamisele, kui Nõmme turu Liivimaa Lihaveise leti ette jälle satun.


 

Musta küüslaugu aioli

3-4  musta küüslaugu küünt
1 muna
2 dl mahedamaitselist õli (mina kasutasin Tammejuure talu rüpsiõli)

Aioli jaoks pane puhastatud küüslauguküüned, muna ja oliiviõli purki ja surista saumikseriga ühtlaseks kreemjaks kastmeks. Kui kaste tundub vedel lisa õli.


 

mahe-3



 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply