Blog

Hot-pot

February 14, 2015

 

Hot-hot-hot, pott-pott-pott… minu köögis on kuum ja pliidil podisevad puljongipotid. Vürtsikad aroomid täidavad ruumid ja uued potitäied tõstan pliidile tihedamalt, kui kunagi varem. Oma jõududega potte tühjaks süüa ei jõuaks, aga puljongiliitreid tuleb aina juurde keeta. Miks mind on haaranud puljongimaania ja kuhu ma suured supikogused sokutan, sellest pajatan järgmisel korral.

Hetkel on väike paus ja ma kasutan juhust, et puhata jalga ning kirjutada üles kõik komponendid, mis potti läksid, sest huvi puljongi vastu on kasvamas.
Tegu on siis vietnamipärase roaga, kus maitsekas puljongis valmistatkse liha või kala ning meelepäraseid köögivilju. Vietnami roale omaselt läheb potti ka arvestatav kogus rohelist kraami. Puljongi võib keeta veisekontidest, linnulihast, kalast või köögiviljadest. Olenevalt puljongist sobitatkse sisse ka lisandid. Tuline puljong tõstetakse lauale potis, mille all on põleti, et hoida temperatuuri võimalikult kõrgel. Kui puljong pliidil hästi kuumaks ajada, saab hakkama ka fondüüpotiga, millele küünlast tugevam tuli alla sobib. Muidugi võib puljongit soojas hoida tavalises supipotis ja pliidil, ainult, et sööjad peab siis ümber pliidi koguma.

Hot-pot on mõnus seltskonnaroog, mida üheskoos valmistada. Sobib suurepäraselt sõpruskonna ühte liitmiseks ja sõbrapäeva peolauale tõstmiseks.  Valmis komponendid tõstetakse peale puljongis leotamist kaussi ja niristatkse peale ka vedelikku. Süüakse pulkadega ja “luristakse” üle kausi ääre leent peale. Kuum pott hoiab sõprussuhted soojad.

 

hotpot-2-2

Puljong

2 kanakoiba ja mõned tiivad
3 l vett
soola
2 sibulat
5 küüslauguküünt
2 porgandit
3 selleri vart
koriandri varred
3-4 cm suurune ingverijupp
4 sidrunheina vart
1-2 tšillit
5 kaffir-laimi lehte
1-2 sl pruuni suhkrut
kalakastet
tšillipastat
tamarindipastat

Lisandid puljongis küpsetamiseks

liha (part, veis, siga)
riisinuudlid
seened (pruunid šampinjonid, shiitake seened vms)
paksoi
spinat
Tai basiilik
idud
brokoli õisikud

Loputa kanatükid külma veega üle ja pane potti, vala peale külm vesi. Oota kuni vesi läheb keema ja riisu vaht. Kui vahtu enam ei teki, alanda kuumust ja lisa potti sool, koorega sibulad (kui soovid puljongile pisut kuldset jumet) poolitatud porgandid, selleri- ja koriandrivarred, küüslauguküüned, ingverilõigud, poolitatud tšillid, laimi lehed, sidrunhein ja suhkur. Lase podiseda tasasel tulel paar tundi. Kurna puljong ja maitsesta  oma maitsele meelepärseks. Kalakastmega saad lisada soolakust, tamarindipastaga hapukust ja tšillipastaga lisad krehvtisust. Arvesta, et leem peaks olema piisavalt tugeva maitsega, et maitset jaguks ka lihale ja köögiviljadele, mis selles valmivad.
Vahepeal lõika liha õhukesteks ribadeks, tükelda seened ja köögiviljad ning leota riisinuudlid keeva veega, seejärel loputa veel voolava vee all.
Vala puljong potti ja aseta tule kohale alusele laual või jäta tasasele tulele pliidil ning tõsta sisse esmalt liha, seejärel teised komponendid. Õhukesed lihatükid küpsevad kuumas puljongis umbes viis minutit ja küpsusest annab liha märku värvi muutusega. Brokoli, paksoi, spinat ja seened valmivad veelgi lühema ajaga. Kui puljong potis päris keema ei lähe, pikenda lihtsalt veidi küpsetamise aega. Vala esmalt potti vähem puljongit ja lisa vajadusel kuuma puljongit otse pliidilt.

hotpot-6

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply