Retseptid, Suupisted

Maki-sushi’d

January 27, 2015

Alustada tuleks riisi keetmisest.
Jaapani riis on pisike, ümarateraline, rohke tärklisesisaldusega riis. Tänu tärklisesisaldusele püsib see riis hästi koos ja sobib sushi tegemiseks. Oluline on läbi teha kõik riisi valmistamise etapid.

Riisi pesemine.

Vala kaussi riisiga võrdselt külma vett ja hõõru riisi peopesadega. Pesuvett tuleb vahetada seni, kuni riisipesuvesi jääb läbipaistev. Lõpuks loputa riisi veel ohtra külma veega.
Mingil juhul ei sobi riisi loputamiseks soe vesi. See küpsetab tärklisetolmu riisitera külge ja riisi puhas maitse ei tule esile.

Riisi leotamine

Pärast riisi pesemist leota seda pool tundi vees. Siis imab riis endasse vett ja muutub pehmemaks, tänu sellele pehmeneb riisitera ühtlaselt. Enne keema panemist nõruta riisi sõelal 15 minutit.

Riisi keetmine

Pane paras kogus riisi potti ja lisa sama kogus külma vett. Sulge pott kaanega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust. Hauta riisi seni, kuni kogu vesi on imendunud. Keetmise ajal ei tohi kaant kergitada ega riisi segada! Abi on klaaskaanega potist.

Rusikareegel: vee ja riisi suhe on 1:1
1 liiter toorest riisi ja 1 liiter vett. Oluline on riisi ja vee mõõtmisel kasutada sarnaseid mõõtühikuid.

Järelküpsemine

Valmiskeedetud riisil tuleb lasta puutumatult keedunõus seista kuni 20 minutit. Selle ajaga saavutab riis lõpliku küpsuse ja taheneb liigsest niiskusest.

Maitsestamine ja jahutamine

Keedetud riis tuleb maitsestada sushi-äädikaga. 500 g toore riisi kohta sega valmis sushi-äädikas

1,5 dl riisiäädikat
1 dl suhkrut
2 tl soola
0,5 dl mirinit

Sega ained omavahel, kuni sool ja suhkur on sulanud. Kergel kuumutamisel sulavad need kiiremini. Piserda sushi-äädikat riisile ja sega kergelt läbi. Segamise ajal tuleb riisi tuulutada. Lehviku või kokkumurtud ajalehega, et riis kiiremini jahtuks. Riis tuleb jahutada toatemperatuurini. Sushi- äädikas moodustab riisitera ümber glasuuri, mis kaitseb bakterite eest. Tänu sellele säilib sushi-riis kauem, kui tavaline keedetud riis. Üle ühe päeva ei maksa riisi siiski hoida. Külmkappi ei tasu sushi-riisi hoopiski panna, jahe temperatuur muudab riisi kvaliteeti ja see pole enam nii maitsev. Muutub niiskus ja kleepuvus, riis muutub kõvaks ja maitsetuks.

Lisaks läheb vaja:

sojakastet
wasabit e. Jaapani mädarõigast
marineeritud ingverit
nori’t e. kuivatatud merevetikat
bambusmatti
Nüüd võid asuda maki’de ehk nori-rullide vormimise juurde. Rulli keeramiseks on vaja bambusmatti ehk makisu’t, mis võimaldab seda ühtlaselt ja paraja tugevusega teha. Nori-leht pane bambusmatile, siledam ja läikivam pool allpool, et sushi’d pärast kokkukeeramist kenad välja näeksid. Peale asteta paras kogus sushi-riisi. Riis aja ühtlaselt näppude abil laiali. Mingil juhul ei tohi seda nori-lehele tugevate liigutustega muljuda. Nori-lehe ülemine serv jäta umbes sõrmelaiuselt vabaks. Küljed aga kata korralikult riisiga. Wasabi määri ühtlase triibuna riisi keskele. Lisa ribadeks lõigatud meelepärased lisandid. Tõsta mati abil nori lehe alumine serv üle täidise ja rulli õrnalt matile muljudes kokku. Maki’d lõika terava noaga suupärasteks tükkideks. Selleks, et nuga paremini lõikaks ja ei lõhuks rulli, tehke see iga lõike järgi puhtaks. Kuna nori- leht maki ümber kipub kiirelt vettima, tuleks maki’d kohe pärast valmistamist nahka panna. Hea kvaliteedi näitaja on see, kui nori leht söömisel krõmpsub. Kui tahad maki’sid kauem säilitada, siis keera rull kokku nii, et riis jääb väljapoole(uramaki’ na)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply