Blog, Magustoidud, Retseptid

Küpsetatud skyr ja rabarber

May 15, 2019

Skandinaavias populaarne skyr on  kindlustanud  koha minu poekotis. Lihtsalt nii mõnus maitse ja kerge tekstuur on sellel piimatootel. Skyr on valgurikas kohupiimatoode, kuid selle rasvasisaldus on hästi madal. Seega kõik bikiinivormi ihalejad, kes talv läbi luuslanki lasknud käivad nüüd kevadel lootusrikkal ilmel, skyri topsid kotis. Loomulikult armastavad nad ikka maitsestamata varianti. Maitsestamata kujul on skyr midagi kreemise kohupiima ja õhulise jogurti vahepealset. Ma pean tunnistama, et skyr on minu külmkappi nii oskusliku pesa pununud, et minu poolt palavalt armastatud Kreeka jogurt tundub viimasel ajal kuidagi norus olevat. Aga küllap ma veel teda mõne retseptiga turgutan, pole plaaniski teda välja kolima sundida.
Aga jah, skyr lööb hetkel laineid. Ka seekord inspireeris mind skyriga julgemalt katsetama üks varakevadine restoranielamus Käsmus. Nimelt on seal juba eelmise hooaja lõpus ilma suurema kärata alustanud resto Kaspervik oma uksed külalistele nüüd suisa pärani löönud. Nõelasilmast tulnud uhiuus resto meelitab lahkete teenindajate ja ilmeka menüüga. Igatahes Käsmu bisque ja köögiviljatartar maitsesid hüvad ja magustoitu lehel ilutsenud küpsetatud skyr ja grillitud rabarber noolisid samuti tähelepanu. Oma kodustes katsetustes otsustasin need kaks magustoitu üheks sättida. Tõsi rabarberiga veel grillile ei roninud, aga ei ole kindel, et seda õige pea ei juhtu. On ju rabarbari aeg. Happest pungil rabarber armastab palavalt piimatooteid ning õhkõrn skyr igatseb sihvakaid rabarbrivarsi. Skyr’il ja rabarbil on käsil tõeline love story.

Küpsetatud skyr

4-le

  • 400 g skyr’i
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 2 muna
  • 1 sl võid vormide määrimiseks

Eralda munakollased valgetest. Sega munakollased skyr’ga. Vahusta munavalged vanillisuhkruga kohevaks, sega juurde. Vala segu võiga määritud vormidesse ja küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit, kuni ääred muutuvad pisut jumekamaks. Lase jahtuda.  Serveeri rabarbri kastmega.

Rabarbri-kirsi kaste

  • 3 -4 vart rabarbrit
  • 1/2 dl moosisuhkrut
  • peotäis külmutatud kirsse
  • 1 apelsin
  • 1 tl vanillisuhkrut

Haki rabarber 2 cm pikkusteks juppideks, lõika veel pikuti õhemateks viiludeks. Pane potti. Riiivi apelsini koor ja pigista mahl rabarbritele. Lisa suhkur ja kuumuta. Tõsta juurde kirsid. Kuumuta tasasel tulel mõned minutid, kuni rabarber hakkab pehmemaks muutuma, kuid ei ole veel lagunenud. Tõsta pott tulelt, sega juurde vanillisuhkur ja jäta jahtuma.

Serveerimisel tõsta rabarbrikaste küpsetatud skyrí peale. Kaunista kirsiõitega ja/või piparmündilehtedega.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply