Blog, Pearoad, Retseptid, sealiha

Vürtsikas ploomikaste ja krõbe seakõht

December 19, 2017

Juba tiliseb-tiliseb… Seapraad on jõulu lahutamatu osa. On ikka või? Samas on ju ka hane-, pardi- ja kalkunipraed sama uhked. Ongi käes jälle see iga-aastane dilemma, et mis siis sel kõige tähtsamal õhtul, kui oma kallitega laua taha kogunetakse, pidusöögi kroonijuveeliks kuulutada? Tavalisel jõuan ma umbes viis, kui mitte kümme korda, oma jõuluõhtusöögi plaane ümber mängida. Alati kibelen õige pisut ka oma jõuluroogadesse pisikest vimkat sisse viskama. Jõululauda aastast-aastasse päris muutumatuna küll ette ei kujuta.

Samas tabab mind juba kuskil detsembri alguses vähegi külmema ilma saabudes vastupandamatu sealiha-verivorsti ja hautatud hapukapsa isu. Enamasti ei pea ma jõuluni vastu ja näkistsen terve kuu juba erinevate jõuluroogade kallal. Lähebki siis nii, et suuremat sorti eht-jõululikud isud saavad vaigistatud juba varem. See lõpeb sellega, et hardal jõuluõhtul kipun juba õige pisut katsetama. Ei-ei mitte midagi eksootilist, lihtsalt mõne väiksed trikid, lihtsad nipid. Üldjuhul on mu kallid mu veidrustega juba harjunud ja seda mulle pahaks ei pane. Andeks saan muidugi juhul, kui ma ikka sülti ka teen. Süldist on saanud jõululaua klassika, millest me ei tagane. Süldi kallal ei kannata ka eksperimenteerida, sest sült peab olema sült ja sellega üks sülditegu piirdubki. See püha toiming, no pisut isegi tüütu, on aga nii erakordne tegevus minu köögis, et seda saab ette võtta vaid korra aastas. Olgu isu kuitahes suur.

Aga mitte süldist ei tahnud ma siin täna rääkida, vaid hoopis üks vürtsikas ploomikaste pakitses hingel. Sobib see kenasti kõikide teada-tuntud jõulupraadide kamraadiks ja on oma olemuselt üsna lihtsake. Valmib ka kiirkorras, kui on käepärast appi haarata Food Studio meistrite poolt valmis keedetud punase veini kaste. Kaste ise on minu maitsemeelele vast liiga tagasihoidlik. Kuid selleks see ju loodud ongi, et igaüks ise saaks selle kiirkorras oma kiiksude ja maitse järgi parajaks tuunida. Pärast sööjate ees uhkusest särada ja õhetavate põskedega komplimente korjata.

jõulupraad-2

1,5- 2 kg sea kõhuäärt koos kamaraga
soola
pipart
2-3 küünt küüslauku
mõned oksad rosmariini

Vajuta majapidamispaberiga seakamar hästi kuivaks. Lõika kamarasse terava noaga sisse triibud umbes 1 cm vahega. Määri liha kokku soola ja pipraga. Lõika küüslauk viiludeks ja aseta ahjuvormi põhjale, lao sinna peale ka rosmariinioksad. Pane liha nende peale kamaraga pool all, vastu küüslauku ja rosmariini. Küpseta 180 kraadises ahjus 1 tund. Keera liha ümber ja tõsta ahju temperatuur 200 kraadini. Küpseta veel 1 tund kuni kamar on krõbe ja pruun ning mullitab kergelt.

jõulupraad-4

Vürtsikas ploomikaste

300 g ploome
2 tšillit
3 tähtaniisi
1 kaneelikang
2 sl rafineerimata roosuhkrut
2 sl punase veini äädikat
230 ml Food Studio punase veini kastet
50 g jõhvikaid
50 g tumedaid viinamarju

Poolita ploomid ja eemalda kivid. Pane ploomid, suhkur ja veiniäädikas potti ning kuumuta keskmisel tulel, kuni hakkab ploomidest vedelikku eralduma. Lisa tähtaniis, kaneelikang ja terved tšillikaunad. Kuumuta aeg-ajalt segades tasasel tulel kuni ploomid on pehmed. Selleks kulub umbes 10 minutit. Vala juurde punase veini kaste ja lase kõik koos keema tõusta. Alanda kuumust ja maitse, kas soovid veel lisada hapukust, magusat või soolakust. Timmi maitse enda meelele parajaks. Lisa jõhvikad ja viinamarjad, kuumuta veel hetk.
Serveeri koos lihaga.

jõulupraad

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply