Blog, Koogid, Retseptid

Karamelli juustukook

January 15, 2016

Karamell võtab põlved nõrgaks. Isegi kõige väiksemad magusasõbrad muudavad suhtumist, pistavad kõik uueaasta lubadused tagataskusse peitu ja limpsivad hea meelega. Mina ka. Kui seda karamelli keetsin, ei suutnud lusikat käest panna. Liiga tihti tikkusin maitset kontrollima. Ah, kui hea magus ja kerge soolaka nüansiga. Pealegi käib muscovado suhkruga karamelli keetmine nii libedalt, et kui oledki esimese portsu maitset kontrollides kogemata nahka pistnud, saab uue valmis sama kiiresti:) Lisaks loovutab muscovado oma karamellised maitsed kohe esimestel minutitel ja kreemi pole vaja kaua keeta, ainult niipalju, kui kaste veidi pakseneb ja konsistents paras. No ja siis veel, et jälle kook. Ma tean küll, et peaks lehvitama hoopis tervislike ja patuvabade retseptidega, et oleks lihtsam lubadusi pidada, aga no mis see väike tükk kooki ikka teeb, see ka mõni patt. Vat järgmine tükk juba võiks kurjast olla, aga parem on kook siis silma alt ära tõsta. Külmkapis ootab teine vaguralt ja kogub maitset juurde. Pisike tükike päevas või paari tagant liiga ka ei tee, pealegi hoiavad lumemöldrid liigutamisel silma peal. Kui aga kooki sõpradega jagada saab see ahvatlus juba üsna kiiresti otsa. Äh, see ka mõni patt, puhas rõõm ikka:)

kramell-3
kramell-5 kramell-4

200 g piparkooke või küpsiseid
80 g võid

600 g toasooja toorjuustu
2 tl vanillisuhkrut
3 muna
2 karpi Nopri koorekaramelli(200g) või keedetud kondenspiima

Karamell

2 dl rõõska koort
100 g heledat muscovado suhkrut
25 g võid
soola

Purusta küpsised köögikombainis peeneks. Sulata või ja sega küpsistega. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale.

Seaga toasoe toorjuust ja munad omavahel. Lisa vanillisuhkur ja sega kergelt juurde koorekaramell nii, et segu jääks triibuline. Tõsta täidis koogipõhjale ja küpseta 160 kraadi juures 1 tund. Võta kook ahjust välja, täidis võib veel seest veidi võbelev olla. Lase jahtuda ja tõsta külmkappi vähemalt neljaks tunniks.

Karamelli jaoks tõsta potti koor ja sega juurde suhkur. Kuumuta tasasel tulel, kuni segu pakseneb, lisa või ja maitsesta soolaga. Jahuta.

Serveerimisel vala karamell koogile. Külmkapis säilib kook mitu päeva ja muutub seistes järjest paremaks. Enne söömist peaks koogil vähemalt pool tundi laskma toatemperatuuril seista.

kramell-6

kramell

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Karolin February 17, 2016 at 9:30 am

  Tere! Kuidas arvutada koguseid ja küpsemisaega ümber, kui mul on 28cm läbimõõduga koogivorm? 🙂

  • Reply Piret Hanson February 17, 2016 at 7:57 pm

   Karolin, mina jätaksin põhja samaks, täidise aineid võtaks kolmandiku võrra rohkem ja küpsetusaega pikendaks umbes 30 minutit.

   • Reply Karolin February 17, 2016 at 9:57 pm

    Aitäh!

  Leave a Reply