Blog, Pirukad, Retseptid

Kartulipõhjal seenepirukas

October 14, 2018

Seenehooaeg tõmbub koomale. Õigupoolest on päris läbi, aga hoolsal vaatlusel ja hea õnne korral võib mõned seenemikud isegi veel leida. Näiteks turul laiutasid eile veel päris prisked puravikud ja lademetes lehterkukeseeni.
Seentest saab muidugi sadat sorti sööki ja eks nad seenhooajal vupsavad iga teise toidu sisse, aga lõpuakordiks ja pidulikumaks kummarduseks metsandide ees sobib ikka ja alati pirukat küpsetada. Pirukas ise pole sugugi mingi peenike pipstükk, vaid üsna lihtne, armas ja kodune. Maitseb ülihäää.



Kartulipõhjal seenepirukas

Pirukapõhi:

200 g keedetud kartuleid
50 g võid
100 g rukkijahu
vett
tüümianit
soola
1 küüsaluguküüs

Täidis:

1 sl võid
1 sibul
2 küüslauguküünt
200 g värskeid metsaseeni või soolaseeni
3 dl hapukoort või kaerakoort

Kui kasutad soolaseeni pane seened vette lignunema. Leota paar tundi (veel parem üle öö) ja kurna. Värskeid metsaseeni kasutades puhasta need esmalt ja tükelda.

Pane täidise ained köögikombaini ja töötle ühtlaseks tainapalliks. Ilma köögikombainita haki kartulid ja või lõikelaual hästi peeneks, lisa teised ained ja sõtku käte vahel kuni tainas on ühtlane. Rulli tainas õhukeseks ja suru koogivormi põhjale. pane vorm pooleks tunniks külmkappi tahenema.

Haki sibul ja küüslauk peeneks. Sulata pannil või ja pane pannile sibul. Kuumuta kuni see muutub klaasjaks. Lisa seened ja prae läbi. Lisa pannile ka küüslauk. Võta pann tulelt ja sega juurde hapukoor või kaerakoor.

Küpseta põhja 200 kraadini eelkuumutatud ahjus 10-15 minutit, kuni põhi muutub pisut jumekamaks. Lisa täidis ja küpseta veel 20 minutit.
Serveeri salatiga.


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply