Blog, Koogid, Magustoidud, Retseptid

Katsetused aquafabaga. Šokolaadivaht ja kook.

January 21, 2018

Aquafabast oled juba kuulnud? Aga proovinud, kuidas teha kikerhernekonservi vedelikust vahtu, mis sobib ka veganite lauale? Mina katsetasin ja maitses mõnus.

Põhimõteliselt on tegemist magustoitudega, mis valmivad suures osas jääkiest ehk siis mitte millestki. Kui ostad purgitäie kikerherneid hummuse või salati valmistamiseks, siis ära vedelikku ära kalla. Saad sellest suhkruga koos vahustades munavalgevahu aseaine. Sobib mitmetesse retseptidesse muna asendama. Samas on vaja püsiva ja tugeva vahu saamiseks üsna ohtralt suhkrut lisada. Koogikattena vajub ka üsna kiiresti kokku, kuid vahetult enne serveerimist kannatab koogile sättida küll ja leeklambiga triibud peale põletada. Seejärel on küll parem, et sööjad juba kõik maiate nägudega magustoitu ootaksid.

Kuuldavasti sobib kikerhernevedelik ka besee küpsetamiseks päris kenasti, aga siingi kehtib sama reegel, et suhkrut tuleb surada lahke käega. Aga ega need munavalgetest beseedki ilma suhkru abita püsti püsi. Seega täitsa tore ju ära kasutada ka esmapilgul kasutu konservivedelik, aga magustoidu portsjoni suurusel tasub silm peal hoida.

Õhumullilist šokolaadivahtu aquafabaga on superlihtne valmistada, aga päris keeruline pisikese portsjoniga piirduda. Maitselt rikkalik  ja tekstuurilt õhuline. See vaht laseb end ka varakult valmis segada ning pole karta, et õhuline vaht enne serveerimist kokku kukub. Ma kahtlustan, et suhkru kogust saab siinkohal ka pisut koomale tõmmata. Järgmine kord proovin järgi.

Šokolaadivaht aquafabast

4-6-le
1 purk kikerhernekonservi vedelikku (u 120 ml)
100 g ekstrapeent suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sl sidrunimahla
riivitud sidrunikoort
100 g tumedat šokolaadi
kaunistuseks vaarikaid

Kalla kikerhernekonservi vedelik kaussi ja lisa sidrunimahl. Lisa suhrkut kolmes jaos ja vahusta kuni saad tugeva ja läikiva vahu, selleks kulub umbes 5 minutit. Kui vaht kohev, lisa vanillisuhkur ja siruni koor. Sega ühtlaseks. Sulata šokolaad mikros või vesivannil. Sega sulanud šokolaad vahu sisse. Jaga serveerimiskaussidesse ja pane umbes tunnikeseks külma. Kaunista vaarikatega.

 

Šokolaadikook aquafaba kattega

8-le

Põhi:
200 g pähkleid (või küpsiseid või mõlemaid võrdses osas)
2-3 datlit (kivid eemaldatud)
3 sl sulatatud kookosrasva
2 sl likööri (nt Baileys)

Täidis:
300 ml kookospiima
200 g tumedat šokolaadi
1 apelsini peenelt riivitud koor
soola

Kate:
1 kikerhernekonservi vedelik
100 g ekstrapeent suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sl sidrunimahla
riivitud sidrunikoort

Purusta pähklid ja datlid köögikombainis, lisa kookosõli ja liköör. (Kui kasutad küpsiseid, siis jäta datlid välja) Suru segu sügavama serveerimistaldriku põhjale ( läbimõõduga umbes 22 cm)

Kuumuta kookoskoor potis, keera kuumus maha ja lisa haktitud šokolaad. Sega kuni šokolaad on sulanud. Sega juurde riivitud apelsinikoor ja maitsesta näputäie soolaga. Vala segu põhjale ja tõsta taldrik vähemalt kaheks tunniks külmkappi tahenema.

Vahetult enne serveerimist valmista kate. Kalla kikerhernekonservi vedelik kaussi ja lisa sidrunimahl. Lisa suhrkut kolmes jaos ja vahusta kuni saad tugeva ja läikiva vahu, selleks kulub umbes 5 minutit. Kui vaht kohev, lisa vanillisuhkur ja sirunikoor. Sega ühtlaseks. Tõsta koogile. Kasuta köögipõletit ja põleta vahule triibud peale.

Kook on parim kohe, järgmiseks päevaks ei kannata jätta, kate võib ära vajuda.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Liisi January 21, 2018 at 9:12 pm

    Oh pagan. Tegin täna kikerhernestest kotlette ja valasin konservivedeliku muidugi kraanikausist alla. Pagan, pagan!

    • Reply Piret Hanson January 21, 2018 at 9:25 pm

      Nojah,Liisi, nüüd pead ootama, kui uus kotletiisu peale tuleb:) Aga tee juba homme hummust ja sama soojaga magustoitu ka!

    Leave a Reply