Blog, Restoranid, Üritused

Rektun mat. Aus toit.

April 21, 2016

Aprill on ilus, helge, valge ja lootusrikas. Samad emotsioonid hõljusid aprilli esimestel päevadel Saaremaal Georg Ots spaas ringi. Kui kaks külaliskokka koos maja esikulbiga pakkusid maitseküttidele põneva toiduetenduse. Või mis nüüd niiväga külalised, ikka meie omad poisid olid kodusaarel käimas. Kasa toodi Michelini tähtede väärilisi maitseid. White Guide’i kinnitusel kõige paremat toitu pakkuvast Rootsi restoranist Fäviken Magasinet. Õhtusöögi teemaks oli “Aus toit”, just nii nagu seda Fävikenis väärtustatkse. Kuidas täpsemalt Fävikenis restoranielu kulgeb sellest olen siin varemgi pajatanud.

smuuti-5

Saaremaalt pärit Peeter Pihel on sealsess restoranis peakoka parem käsi nüüd olnud juba mõne aastaringi. Oma kodust kaugel kogutud kogemusi ei hoia ta kiivalt saladuses, vaid kodus käies poetab nii mõneski köögis laiali. Tänavu on Fävikeni meeskonnaga liitunud veel Tõnis Saar Leib& Aed restost. Alar Aksalu on värskelt kanda võtnud Georg Ots spaa köögimeeskonna juhtimise Saaremaal. Kõik kanged saare mehed. Võimeka kokkadetiimi ühine väljaastumine oli kihama löönud toidunautlejate seltskonna. Saarde sõideti sööma. Kohad õhtusöögile olid otsas enne veel, kui seda kõlaval häälel kuulutama hakatigi.

smuuti-6

Peeter oli murelik, kui ta kirkal aprilliõhtul põhjamaiselt karges ja moodsalt lakoonilises GOSpa saalis sööjatele saateks avasõnu lausus. Muret ei tundnud ta mitte sel põhjusel, et köögiaskeldused oleksid kiiva kiskunud. Tema südamevalu põhjuseks oli vana nagsisev talutrepp, mida ta kuidagi ei saanud Fävikenist kaasa tuua. Toiduetenduse kulissid jäid maha ja meeste relvadeks sel õhtul olid vaid kaasatoodud toorained ja omandatud oskused.

smuuti-11

 

Jah, küllap tal oligi muretsemiseks põhjust, sest Fävikenist pärit maitsed ei saagi mõjuda keskonnast väljarebituna samaväärselt. Üksikute roogade maitsete paraleele siin ja seal kogetuna oleks meelevaldne tõmmata. Kindlasti laiendas aga ühine söömaeg sööjate maitsemaailma ja andis kodusele köögimeeskonnale kuhjaga inspiratsiooni ning pani võimedki proovile, sest ilma näinud meeste kõrval said kaasa lüüa ju ka nooremad GOSpa köögiliikmed. Fävikeni stiilis toidust on meil kõigil nii mõndagi õppida ja kõrva taha panna. Eelkõige väärtustada ja hoida au sees just neid vanu häid toiduvalmistamise tehnikaid nagu soolamine, hapendamine, kuivatamine. Ja tunda rõõmu taldrikule seatud nappidest kooslustest, mis esmapilgul nii pompöössed ei näi, kui lõunamaa kirevad viljad, kuid heas teostuses ja kavalal kombineerimisel aitavad viia maitsemaailma sügavuse tunnetamiseni. Ja seeläbi tuletavad meelde kalli kodumaa kordumatust ja hääd maitset. Seekord said põhjamaised maitsed suhu püütud läbi neljateistkümne eri kombinatsiooni. Pisikestest ampsudest kuni suuremate roogadeni välja.

smuuti-3

 

Isu tekitas linaseemne-äädikakrõps koos sinkarbidipiga

smuuti-8

 

Natuke veel näljasemaks tegi amps krõbedal seaverel serveeritud forellimarjaga

smuuti-7

Põhjapõdraleem, värse juust ja hapendatud porgandid panid pead murdma

smuuti-9

 

Fenalår – soolatud ja poolteist aastat vinnutatud lambakints andis aimata, kuidas hea mekk aja jooksul koguneb.

smuuti-10

Koduhane ja sinikaelpardi maksakreem, hapendatud tikrid ja must küüslauk tõid lauda tekstuuride erinevused

smuuti-12

Alari taktikepi alt tulnud metsaseene consomme näitas ära, et meil osatakse toorainega ümber käia samaväärselt. See võrratu maitsetaskaal, mis seentest kätte oli saadud, teeb iga kell väljamaa delikatessidel selja prügiseks.

smuuti-15

Kaheksa tundi mooritud lambakeeled, üle öö soolatud köögiviljad kadusid kui “hundi kurku”

smuuti-16

Meega röstitud tursk – üle poole aasta küpsetatud viljapuuaia saadused, vadakukaste, andis välja juba peenemat maitsekooslust.

smuuti-17

Aurutatud kevadine kapsas soolatud forellimari ja koor hommikuselt lüpsilt oli aus oma alastuses ja saavutas suurepärase klapi koos veiniga.

smuuti-18

Madalküpsetatud lammas ja röstitud Saaremaa porgand tulid taas Alari käe alt.

smuuti-19

Siloga maitsestatud piimajäätis pimestas sööjaid.

smuuti-20

Ternespiim mustikakiselliga tegi pai nii keelele kui meelele.

smuuti-21

Vadakujuustupirukas ja metsürtidega fermenteeritud põhjapõdrapiim ehk gompa võttis suisa põlvist nõrgaks.

smuuti-22

Paisutatar šokoladis ja vinnutatud peet taas Alari repertuaarist tõmbas õhtule punase joone alla. Jättis jälje maitsemällu ja lootuse südamesse. Küllap saame maitsta varsti jälle saare meeste väekat toitu.

smuuti-23Pildistas Sven Nuum

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply