Blog, Pearoad, Retseptid, veiseliha

Veiserind. Eelküpsetatud ja järelgrillitud. Suitsuliha.

September 22, 2015

Liivimaa Lihaveisega katsetusi jätkasin juba hoopis pirakama lihasega lõikelaual. Terve rinnalihase kaal oli ligi 3 kilo ja selline lihakogus on ka kõige suurema lihahimuga maiustajale liig raske katsumus. Aga kui liha manustamine jagada nutikalt mitmete söögikordade vahel ära, siis kasvab hoopis süües isu. Kuna sügavkülma värsket liha tallele panna ei raatsinud, siis tuli appi võtta teised säilitamisviisid. Lõikasin piraka tüki kolmeks enam-vähem võrdseks osaks. Esimese tükki panin suistsuahju ootel soolalahusesse maitset koguma. Suitsuahi on mu armsa papa aias ja tema on sellel alal kibe käsi. Seekord vaidlesime kas minna kuivsoolamise teed ja kui kaua peaks lihal ahjus suitsu sees istuda laskma. Kuna mina olin katsetaja, siis võttis isa endale seekord assistendi rolli ja aitas õige suitsu hoidmise osas. Laias laastus istus liha seal kolm tundi. Tuli oli pigem tasane ja enne sai liha soolvees ööpäev vannitatud. Iseenesest imelihtne. Vaid soola ja suitsu kasutades sünnib ehe suitsusink. Pole ka probleemiks see, et rohumaveise liha on suhteliselt rasvavaene, tasasel tulel ja soolavannis käinud lihal pole suurt ohtu ära kuivada. Sellisel teel suitsutadud õhukesed lihaviilud on omal kohal kääru koduse musta leiva peal.

mahe-8 mahe-10 mahe-11


Suitsutatud veiserind

1 kg veise rinnaliha
1 l vett
4 sl jämedat soola

Puhasta liha kelmetest. Lahusta sool vees. Pane liha kaussi ja vala soolvesi peale, nii, et liha oleks üleni kaetud. Lase seista 24 tundi.

Tõsta liha suitsuahju restile ja lase küpseda kerges suitsus 3 tundi.


 

Ka hautiseks sobis antud lihas imehästi. Seekord lõikasin kuubikud ja pruunistasin neid kergelt pannil. Siis supsasid lihatükid potti, said kaaslaseks sibulad ja porgandid ning vett. Lörtsatuse veini lisaks ja pihuga rosmariini juurde. Mulistasid mõnuga koos, kuni said seltsiks värsked kapsalohud ja rohelised herned. Tore oli see, et liha sai küpseks juba tunnise podisemise järel ja pliidil tasub hoida pigem tasasemat kuumust. Kui liha ja juurviljad küpseks said, meelitas see lõbus seltskond meid laua äärde ja sama kiirelt, kui taldrikud täitusid, olid need ka tühjaks saanud.

Viimane ja pikem katsetus veiserinna teemadel oli eelküpsetatud ja järelgrillitud lihatükk bbq kastmega. Jep, tõsi ta ju oli, et see moodus pakkus tegutsemislusti pikemaks ajaks, kuid kinnitan, et iga kulutatud minut oli mõnus. Pealegi annab selline eelküpsetus võimaluse soovi korral liha eelnevalt valmis teha, kui näiteks suurem seltskod on kogunemas. Saab veidi teistmoodi grilliõhtu ja kokal pole suurt midagi muud vaja teha, kui komplimente korjata

mahe-14


1 kg veise rinnaliha

1 küüslaugupea
1 punane sibul
3 loorberilehte
tüümianioksi
1 tšilli
3 sl pruuni suhkrut
musta terapipart
0,5 l vett
50 ml viskit
50 ml õunäädikat

BBQ kaste

30 g suitsu paprika pulbrit
0,5 tl cayenne pipart
60 ml õunaäädikat
1 tl tomatipastat
1 dl mett
4 sl pruuni suhkrut
2 sl sinepipulbrit
1 dl sl viskit


Eemalda lihalt kelmed. Pane ahi soojenema 150 kraadile. Pane liha rasvaga kaetud pool all ahjuvormi. Lisa koorimata küüslaugupea, sibula rattad, loorberilehed ja tüümian. Pane juurde tšillikaun, suhkur, pipar, viski, õunäädikas ja vesi. Kata fooliumiga ja küpseta 3 tundi, kuni liha on pehme. Tõsta liha vedelikust välja. Lase jahtuda.

Kastme valmistamiseks pane paprikapulber, cayenne, õunaäädikas, tomatipasta, mesi, suhkur, sinepipulber väikesesse potti ja sega. Kuumuta tasasel tulel ja lase veidi kokku keeda. Lõpuks lisa viski. Eemalda tulelt ja lase jahtuda.

Võta eelküpsetatud liha ja kuivata majapidamispaberiga. (Liha võib ette küpsetada ka eelmisel päeval) Küpseta lihatükki kuumal grillil 5-8 minutit kummaltki poolt. Tõsta serveerimistaldrikule ja määri peale ohtralt kastet. Lase umbes 5 min. tõmmata ja lõika liha lahti.

mahe-12

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply