Blog, Lisandid, Retseptid

Põdrakanep ehk vaese mehe spargel

May 20, 2015

Põdrakanep on taim üheksakümne üheksa haiguse ja näljahäda vastu. Kuna näljahäda hetkel pole põletav probleem, siis usun, et see väge täis taim aitab hoopis praavitada ka kõiksugu liigsöömisest tulenevad tõbesid. Põdrakanep on tuntud kui vana toidu-ja ravimtaim. Muidugi ma teadsin milline see taim välja näeb kesksuvel, kui tema roosakad õied väljadel voogavad ja tema suursugune ning lihtne ilu lõkkele lööb. Aga millised on tema kevadised varrekesed polnud mul õrna aimugi. Need olid jäänud minu silmale seni täiesti märkamatuks. Põnevaks läks siis, kui lugesin Tuuli seda postitust . Metsaspargel kõlas lootusetult hullutavalt. Jätsin meelde ja luurasin aias ja selle ümber, otsides sarnase kirjeldusega varrekesi. Kitkusin üles üht koma teist, aga polnud ikka õiged varred. Pühapäeval vedasid jalad iseenesest metsa ja seal raiesmikul need ilutsesidki. Polnud enam mingit kahtlust. Nagu tillukesed palmipuud. Rõõmust kiljudes korjasin peotäie ja teise ja oleksin jäänudki korjama. Väli oli lõputu ja ahne käsi sirutas ikka veel paari varre järele. Et, spargel ju:)

kanep

 

Sõnaga põder seostab põdrakanepit tõsiasi, et ta on põtrade lemmiksöögitaim. Kanepile viitab aga tema kanepitaime sarnane tihe kasv ja pikkus. Põdrakanepi 10-15 cm pikkuseid varsi nimetatakse ka vaese mehe spargliks. Sama hõrgud on need metsikud võrsed. Pikemad varred kipuvad juba puituma ja pole enam nii krõmpsud. Kui kodumaise spargli jaht turgudel tulemusi ei anna, tuleb metsa minna. Seal on seda kraami lademetes. Proovisin ära nii vees keedetud variandi, kui pannil või sees praetud. Peab tunnistama, et viimane on parem. Nii muutavad lehed eriti hõrguks ja rabedaks. Aga vees mõned minutid keedetud varred säilitavad paremini oma rohelise värvuse, pannil tõmbuvad varred kiiresti pruunikaks.

Põdrakanepi lehti võib ka kuumutamata salatitele lisada ja oivaliselt sobivad need noored võrsed ka suppidesse. Jämedalt purustatud ja seejärel helvesteks pressitud juuretükid on hea ja tervislik müsli aseaine, aga kõlbab hästi ka pudruvalmistamiseks, ning taina koostisesse erinevate küpsetiste valmistamisel. Kes metsasparglit proovida ihkab peab kiirustama, varred kasvavad ikka väga kiiresti sellest hõrgust etapist välja.

kanep-2

 


peotäis põdrakanepi varsi

oksake rosmariini
soolahelbeid
võid
parmesani
muna


Loputa põdrakanep ja kuivata. Sulata pannil või ning puista juurde mõned rosmariinilehed. Lisa põdrakanep ja kuumuta segades paar minutit. Võta pann tulelt, raputa peale soolahelbeid ja parmesanilaaste. Lisa keedetud või pošeeritud muna.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply