Blog, Magustoidud, Retseptid

Šokolaadipasha

April 4, 2015

Kevadpühad on seekord pisut vesised, aga eks see vesine olek käib ka ju kevade juurde. Tavaliselt tabab mind ja paljusid teisi kevadeootajaid hullumeelne igatsus päikesevalgust kuulutava kollase värvi järele. Kevadpühad ja -toidud saavad ikka kollast vunki enamasti juurde. Seekord on kuidagi teisiti. Plaanisin üldse pashateo vahele jätta, kuniks komistasin selle retsepti otsa. Mnjaa, šokolaadipashat olen alati kuidagi altkulmu piilunud ja ta pole sobitunud minu kuldkollase kevadeootuse ja helguse kuvandisse. See pasha aga muutis kõik.

Las need tibud ja kuldsed kellukad jäävad mõneks teiseks korraks. Seekord pühitsen uut hingamist šokolaadist ja liköörist nõretava pasha seltsis. Justnimelt liköör ongi siin see võlukomponent, mis kõik maitsed ja tekstuuri paika lükkab. Annab sügava maitsenüansi ja paneb haarama suuremaid ampse. Tegin just külmkappi uue laari nõrguma, sest esimene katsetus kadus kole kiiresti kellegi kõhtu. See keegi arvas ka kohe, et tuleks lisa teha ja likööriga ei maksa koonerdada. Peale likööri annab siin head mekki ka tume muscovado suhkur. See muudab särvvalge vahukoore küll pisut jumekaks, aga lisab oh, kui mõnusat maitset. Pealegi sobib muscovado maitse šokolaadiga kokku nagu valatud ja šokolaad värvib pasha tõmmuks ju nagunii.

lihavõtted-3

Selle pasha tekstuur on ka tavapärasest õhulisem ja kergem, meeldib isegi neile, kes kohupiima väga ei armasta. Ma küll sellest põlgusest aru ei saa, aga olgu pealegi. Aga jah, siinnne magusroog sobib pigem täiskasvanute maitsele, kui teil tuleb üllatada ka lapsi, siis tasuks kohe kaks magustoitu teha. See kohupiimakook on laste maitsele loodud, see on ka korduvalt testitud ja suureks soosikuks kujunenud. Mõni aeg tagasin nägin instas pilti oma tütre sõbranna retseptikogust, kus kõnealune kook kandis nime Hanna ema kohupiimakook:)

Pealegi on need mõlemad retseptid nii lihtsad, et kahe magusroa valmistamine pole teab mis suur pingutus, ainult aega peab varuma. Mõlemad tahavad öö läbi külmikus kükitada enne, kui sööjaid rõõmustama asuvad.

lihavõtted

250 g täisrasvast kohupiima (näiteks Saida farmi)
200 ml vahukoort
50 g tumedat muscovado suhkrut
100 g tumedat šokolaadi
50 g võid
1/2 dl likööri (Baileys või munaliköör)

Serveerimiseks:
pähkleid ja šokolaadi

Sulata või ja šokolaad paksupõhjalises potis tasasel tulel pidevalt segades. Vahusta koor suhkruga ja sega juurde kohupiim ning šokolaadisegu. Lisa liköör. Sega ja tõsta marliga vooderdatud pashavormi võid kasutada ka marliga vooderdatud sõela või savist lillepotti, millel auk põhjas.Tõsta vorm või sõel kausi peale, et üleliigne vedelik saaks välja nõrguda. Pane külmkappi tahenema. Hoia vähemalt 5-6 tundi, veel parem üle öö.
Serveerimisel kummuta vorm taldrikule ja haruta ettevaatlikult marli ümbert.
Puisat pinnale pähkleid ja hakitud šokolaadi

lihavõtted-2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply