Blog

Kaerahelbe-põhjal rabarbrikook

June 5, 2020

Praegu on aeg tähistamiseks. See mida parasjagu tähistada polegi ehk nii oluline, igaüks leiab kindalsti oma. No kohe kindlasti ei saa tähistamata jätta seda imet, kui kogu loodus on rüütanud ennast peadpööritavasse õitevahtu. Igal aastal on mul suur hirm, et mõni õitsvas rüüs puu, põõsas või lill jääb nägemata, sest pungade puhkemise kiirusega sammu pidada on üsna keeruline. Mõni habaras taim viskab hoogsal kasvuajal kohe poole pikemaks, teine jälle muutub vaat, et üle öö lopsakamaks. Egas muud, kui imetlema ja tähistama. Kergelt kihisev vein aitab meeleolu luua ja kook teeb suu magusaks. Rabarbrihooaja kook on ju ikka meeldivalt magushapu mekiga. See kook tuli kohevalt kreemine ja parajalt hapukas. Kerge karamelli mekiga ja valmib ilma ahjuta. Üks, kaks ja kolm – ongi valmis.

 

Kaerahelbe- põhjal rabarbrikook

Põhi

  • 100 g täistera kaerahelbeid
  • 2 sl heledat muscovado suhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 30 g meresoolaga võid

Kate

  • 400 g rabarberit
  • 400 g kohupiima
  • 4 lehte želatiini + poole apelsini või laimi mahl
  • 1 dl suhkrut

Kuumuta pann ilma rasvaineta ja rösti sellel kaerahelbeid, kuni need saavad pisut kuldset värvi. Sega juurde suhkur ja kuumuta segades veel, kuni suhkur sulab ja kaerahelbed karamellistuvad. Lõpuks lisa pannile või. Sega hästi läbi ja suru segu küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Tõsta vorm täidise tegemise ajaks külmkappi.

Pane potti koorimata ja tükeldatud rabarber. Lisa pisut vett (1-2 sl). Kuumuta, kuni rabarber hakkab lagunema, siis lisa suhkur, keeda veel mõned minutid. Tõsta tulelt ja töötle sauseguriga ühtlaseks. Lisa kohupiim ja töötle veel sauseguriga. Pane želatiinilehed külma veega 5-ks minutiks ligunema. Vaata, et lehed oleks veega üleni kaetud. Kuumuta väikese kastruli põhjas apelsinist või laimist pigistatud mahl. Võta želatiinilehed veest ja pigista kuivemaks ning sulata kuumas mahlas kiirelt segades. Ära lase segu keema! Tõsta kohe tulelt. Nirista želatiinisegu peene joana kohupiima-rabarberisegusse ja sega hoolega. Vala segu koogipõhjale ja hoia kooki paar tundi külmkapis. Kaunista söödavate lilleõitega.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply