Blog, Retseptid, Salatid

Hapukapsasalat peedi ja porgandiga

June 1, 2017

Hapendatud toidud on esikohal soolestiku hea tervise tagamisel ja parandavad nõrga immuunsüsteemiga inimeste üldist heaolu. Hapukapsas, hapukurk, jogurt, kimchi ja miso-supp on näited hapendatud toitudest, mis sisaldavad elusbaktereid. Süües hapendatud toite hoiame üleval heade bakterite tasakaalu, mis omakorda parandavad soolestiku bakterikooslust ja tugevdavad selle vastupanuvõimet sissetungijate ja põletikutekitajate vastu. Terve ja tasakaalus soolestik aitab ennetada väga paljudesse haigustesse haigestumist. Et hapendatud toitudest kõige tõhusamat abi saada on võtmeks nende regulaarne tarbimine.

Tundub marulihtne, aga praktilisse ellu seda teooriat rakendades näen üsna tihti, et hapukapsa karp seisab mul nukralt külmiku taganurgas. Truult ja alandlikult ootel. Ega tal kiiret ju pole, piimhappebakterist “sõdurid” hoiavad kapsa kaua kõlbliku ja on valmis esimese vile peale minu soolestikus korda looma asuma. Ainus, mis viibib on vile….. Mulle meeldib hapukapsas küll, aga niisama teda näksida on üsna üksluine. Kuni ühel ammusel külmkapikoristuse päeval panin hapukapsa paari kurvalt konutama jäänud peedi ja õige pisut pehkima kippunud porgandiga. Tulemus sai imehea ja nüüd on mul kapsast pidevalt puudu, või siis porgandit, või jälle peeti. Tavaliselt teen suure laari valmis, mida on hea erinevate toitudega kiirelt kombineerida. Teinekord maitsestan põhisalatist osa hoopis särtsakamalt ja siis kutsun teda hellitavalt kiireks kimchiks. Retsept on nii lihtne, et kirja panemine tundub lausa naljakas.

kapsas-3


 

900 g Uus Kongo talu hapukapsast
1 keskmine peet (u 50 g)
1-2 porgandit (u 50 g)
1 sl vahtrasiirupit

Maitsestamiseks:

2 tl riivitud ingverit
1 tšilli
1-2 küünt küüslauku
ohtralt koriandrit või meelepärast maitserohelist


Riivi peet ja porgand, sega hapukapsaga. Nirista juurde vahtrasiirup ja sega kõik kätega hästi läbi. Soovi korral maitsesta osa salatist lisades ingverit, tšillit, küüslauku ja koriandrit.

kapsas-2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply