Blog, Euroopa, Reisid

Põgenemine talve eest. Lanzarote 1.osa

February 14, 2016

Seal, kus saared on üksteisele lähedal, harrastatakse meeleldi island hopping’ut ehk ühe reisi jooksul mitme saare külastamist. Kuigi meie esialgne plaan oli olla paikne, kukub kõik rohkem hopping’una välja. Fuerteventuralt Lanzarotele viib laev 25 minutiga. Auto üleviimine ei maksa endiselt praktiliselt midagi, kuid saarte vaheline liiklus nii autode, kui inimeste poolest on üllatavalt loid.

Aga asjata. Lanzarote on Gran Canariast ja Fuerteventurast taas sootuks erinev, otsekui asuks mingis teises saarestikus. Saar on väike aga jällegi väga vahelduva loodusega. Vulkaaniline päritolu näitab siin ennast kõige rohkem. Mälupilt, mis saarega seoses meelde jääb, on äbarikud viinapuuväädid laavaliiva sisse kaevatud aukudes. Igat auku ümbritseb veel väike laavakividest seinake. Veinitegemine on siin ilmselt selge piin, aga enesepiinajaid leidub rohkesti. Saare keskosas on üks veinikoda teises kinni.

lanza-37 lanza-8 lanza-25 lanza-20 lanza-6 lanza-7 lanza-5 lanza-4 lanza-3 lanza-2 lanza-34 lanza-35 lanza-33

Lanzarote jääb ka meelde saartest kõige elegantsemana. Juba ainuüksi see must-valge värvigamma jätab sellest saarest pisut glamuursema pildi. Must liiv ja valged majad. Pisut enam lihvi on ka saare restoranides ja randades. Kuigi siingi on erandeid seinast-seina ning kohti igale maitsele. Mõnes on aeg hoopis peatunud. Tolmukord on nii umbes 20 aasta paksune.
Nii väikese saare, nagu seda Lanzarote on, maastiku mitmekesisus on hämmastav. Kohati muutub see lausa muinasjutuliseks. Must laavakivi kobrutab ümberringi ja tundub, nagu oleksime saabunud põrgu eeskotta.

lanza-75

lanza-39Saarte veinid

Vein ja Hispaania on muidugi lahutamatud. Ka siin, kus on rohkem Aafrika, kui Hispaania. Saarte oma veinid maksavad keskleltläbi 7-8 eurot pudel. Mandri suurematest veinipiirkondadest toodud pudelite hinnad algavad ühest eurost ning kahest eurost alates on tegemist juba vägagi joodavate jookidega. Meie niigi suur Eestis veini joomise kvantiteet kasvab hoobilt kahekordseks.

Vulkaaniline pinnas annab kohalikele veinidele oma erilised maitsenüansid. Eesti poodides hakkasid Lanzarote veinid silma küll, aga eelarvamus takistas ostmast. Nüüd on eelarvamus asendunud lugupidamisega, aga kõige paremad veinid juuakse ära muidugi kohapeal. Valmistatavad kogused on piisavalt väikesed.

lanza-76 lanza-74 lanza-73 lanza-70 lanza-48 lanza-42 lanza-31 lanza-32 lanza-28 lanza-29 lanza-27 lanza-26

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply