Blog, Kala, Köögiviljaroad, Pearoad, Retseptid, Salatid

Krõbedad ahvenad ahjuköögiviljade ja saltiga

May 6, 2020

Eriolukord pööras pea peale kõik minu senised toidu ostmise rutiinid. Muidugi olid kõik kauplused endiselt avatud, aga see, et nii nagu ennemgi, haarad ühe vajaliku asja ühe poe riiulilt, nopid teise toote teise poe riiulilt ja siis siirdud kolmanda järele kolmandasse poodi, ei tulnud enam kõne alla. Mis kõne alla? See on nakatusohtlik ja eluohtlik ka!

Võtsin ette supermarketite e-poed, aga ei jäksanud neid järjekordi ära seista. Külastasin vist kõiki erinevate hulgimüüjate kiiresti tekkinud e-kauplusi, et saada teada: e-elu on sama, mis päriselu. Et kõike vajalikku kätte saada, tuleb käia vähemalt kolmes erinevas e-poes.

Kõige hullem oli lugu usaldusega. Kuidas sa tellid niisuguse mugula koju, mida ennem ei ole silmaga paitanud ega käega silitanud… Aga siis tuli Leib resto e-pood Talust Koju oma lubadusega, et pakub müüa sedasama kraami nendeltsamadelt tootjatelt, millest tehti restorani toidud varem ja tehakse edasi siis, kui Leib taas avatakse.

Kristjani ja Janno jutt oli restoranis alati usaldusväärne olnud. Restorani toidud maitsemeeli ergutavad. Neid maitseid, mida nad lubasid, ma ka tunda sain. Ja nüüd lubasid nad, et saan kõike seda ka oma kodus kogeda. Seda ei pidanud mulle mitu korda pakkuma. Toksisin kohe esimese tellimuse sisse.

Ja teate need ahvenad – lausa magusad! Pikutasid seal  pastinaki-porgandi padjal ja panid mind mõtlema, et keskmine kodukokk lükkab niimoodi üsna lõdva randmega koduresto käima, saaks ainult kiiremini sõbrad juba sööma kutsuda.


Valmista esmalt ahjuköögiviljad ja salat. Seejärel asu ahvenate praadimise juurde.

Ahjuköögiviljad

 • 2 Muhe Mahe pastinaaki
 • 2 Tarvastu Sarapiku talu porgandit
 • 2 Säga – Aaviku talu küüslaugupead
 • 1-2 sl Tammejuure Mahetalu tudraõli
 • soola

Pane ahi soojenema 200 kraadile. Koori kõõgiviljad ja lõika ribadeks. Pane köögiviljad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale tudraõli ja raputa soola. Lõika küüslaugupead pooleks ja pane köögiviljade juurde. Küpseta köögivilju 20-30 minutit, kuni need on pehmed, kuid veel parasjagu krõmpsud. Pigista küüslauguküüned koorest välja ja sega köögiviljadega.

Salat

 • 100 g Luxveg Eesti salatisegu “segu 7”
 • 2 sl Tammejuure Mahetalu kooritud mahekanepiseemneid
 • 2 tl Tammejuure Mahetalu kanepiõli
 • 1 tl mett
 • 1tl veiniäädikat või sidrunimahla

Pese salatilehed ja kuivata köögipaberi vahel või salativurriga. Sega väikeses kausis kokku veiniäädikas, mesi ja kanepiõli, raputa juurde kanepiseemned ja vala salatile. Sega kergelt läbi.

 

Krõbedad ahvenad

2-le sööjale

 • 250 g Saaremaa kalameeste ahvenafileed
 • 2 Kopra Karjamõisa muna
 • 100 g Lauri-Jaani talu täistera nisujahu
 • meresoola
 • pipart
 • 2-3 sl Pajumäe talu gheed

Maitsesta kalad soolaga Löö munad kaussi ja klopi segamini. Tõsta jahu taldrikule ja keeruta ahvenafileesid jahus. Tõsta seejärel lahtiklopitud munasegusse. Sulata pannil ghee ja prae selles kala, paar minutit kummaltki poolt. Tõsta hetkeks majapidamispaberile nõrguma.

Serveeri krõbedaid ahvenaid ahjuköögiviljade ja värske salatiga.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply