Blog, kana, Pearoad, Retseptid

Estragonikana

October 21, 2017

Nii, kas nüüd on see kohal? Kaua kardetud kaamos!? Eheee, veel vist mitte. Ei-ei mitte veel!!Helgematel hetkedel sillerdab maailm kullatoonides ja tuul on veel täitsa soe. Aga, jah, kes teab kauaks seda jätkub. Külmakraadidega juba ähvardatakse. Tuleb valmis olla, et väsimus hiilib ligi ja aina rohkem tahaks sohva peal kerra tõmmata. Kui köögis askeldamiseks energiat napib, tulevad appi mugavustoidud, mille valmimise ajal saab vabalt pisut pleedi all pikutada.
Ühe maitsva kanaroa saab lihtsa nipiga ahju lükata. Kana ei küpse ka kuigi kaua. Estragoni meelitav aroom kutsub aga juba varsti lauda katma. Küünlad, muusika, äkki klaas veini ja hubane olemine ongi juba olemas. Olgu siis see kardetud kaamos kohal või nurga taga.

Estragon on delikaatselt aromaatne ürt ja mul oli teda lademetes käes. Sihvakas estragonipõõsas viskas vihmasel suvel nii laiust, kui kõrgust. Kuigi ma päris täpselt ei tea, kas minu oma on eeterlike õlide poolest kopsakam prantsuse estragon või pisut nõrgema aroomiga vene estragon. Aromaatsuse järgi kahtlustan siiski, et on pigem prantsuse päritolu.

Korjasin kokku kõik varred, mis suve päikeses peenral sirgunud olid ja tõin külma käest lõdisemast ära. Osad panin sügavkülma tallele ja ühe õige kopsaka estragonivihaga kosutasin nädalavahetuse kanarooga.Tõsi, värsket estragoni on poest või turult suht keeruline leida. Sel juhul ajab asja ära ka kuivatatud ürt. Kellele se maitse aga võõras on, võib estragoni ka vabalt välja jätta. Kana saab siis ümber nimetada näiteks sibulakanaks, sest sedagi on pajas parasjagu.
Tõstsin kanatükid pruunistatud sibulakuhjale, mis oli pannil lausa karamellist maitset kogunud. Seal kõrgel, pehmel ja aromaatsel padjal see kanakene kuldseks küpseski. Oma osa on siin ka Foodstudio tublidel puljongimeistritel. Ilma nende abita, ei õnnestu kuidagi pool-pikutades kokata. Puljongi vaaritamisega peaks alustama juba varavalges. Õnneks on seda head ja väärtuslikku kanapuljongit ka väikestes 300 ml pakendites ja see on just paras ports kanahautise kosutamiseks.

kana-2


5-7 sibulat
500- 600 g kanakintsutükke
suur peotäis estragoni
300 ml kanapuljongit
3-5 küüslauguküünt
meresoola
pipart
100 g kukeseeni või torbikseeni( soovi korral)


Haki sibulad ratasteks. Katsu mitte vesistada! Silmameik on enne soovitav eemaldada 🙂

Hauta sibulaid pannil. Esialgu sega veid. Kui sibulad hakkavad jumet muutma ja klaasjamaks muutuvad jäta tasasele tulel küpsema ära sega enam. Umbes 30 minuti pärast tõsta sibul haudepotti. Pruunista samal pannil kanakintsutükke, kuni need muutuvad kuldseks. Lisa küüslauguküüned pannile. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kana ja küüslaugud sibulakuhja peale. Vahele puista lahke käega estragonivarsi. Kuumuta seeni pannil ja lisa ahjupotti. Vala peale puljong. Kata ahjupott kaanega ja tõsta ahju 180 – 200 kraadi juurde. Lase küpseda umbes tund. Paota kaant ja veendu, et kana on küps ja aromaatne.

kana

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply