Blog, Retseptid, Salatid

Röstitud porgandi-apelsinisalat pommupüreega

December 9, 2015

Pikk pimedus väsitab. Kui pisikesel valgel päevajupil sabast kinni ei saa, on väsimus kerge kuhjuma. Tahaks küll kõik valged tunnid taevas ujuvaid pilvi passida, aga kus sa siis saad. Ikka hoiab mõni töö või toimetus toas vangis, või pladiseb vihm lagipähe, kui pea pilvi vaatama keerad. Mõni päev ei sa aru, kas ülepea valgeks läkski. Ega see nüüd mingi ilmaime ju pole, et meil siin põhjamaal talvel valgust napib. Teada ju oli, et see kaamos tuleb oma raskeid kummikuid järele lohistades ja jäist hingust krae vahele puhudes. Sel aastal on ta isegi viksilt käitunud. Kummikute asemel enamasti lakk-kingadel kõpsutanud, aga pimedus on seda pikem. Silmi lahti hoida on tõeline pingutus. Midagi särtsakat oleks vaja. Seepärast saigi suviseid hetki põue varutud ja maitseid sahvrisse kogutud, et seda va kaamosekolli kartma ei peaks. Nüüd on aeg sahvririiulile pilk heita ja midagi turgutavat välja tuua. Eee… ega mul seal suuri varusid pole, tegelikult pole mul sahvritki. Seega tõin kotitäie porgandeid turult. Kui need harja ja veega üle käia ja juurviljakooriga saledamaks voolida, läheb juba üsna rõõmsaks. No värviliseks igatahes. Paar mahlast apelsini juurde ja on juba pillerkaar missugune! Porgandid ja apelsinid hakkavad küll pimeduses kenasti särama, kuid ainult neist ei piisa. Siin salatis on tähtsaim tegija pommupüree.
Püree tegemine on imelihtne, kuid saladuskatte all ütlen, et mina lippan seda tooma hoopis Sadamaturule. Sealt Papa Joe kioskist saab parimat, võibolla on see omatehtust isegi parem, aus ja audentne igatahes, parajalt suisuse maitsega. Uni ongi unustatud.

porgandisalat-4

 

4 sl baba ganoush’i * ehk baklažaanipüreed
4 porgandit
2 apelsin
soola
1 sl mett
2 tl koriandrit ( jahvatatud või külmkuivatatud koriandrilehti)
päevalille võrseid ja koriandrilehti vms. meelepärast rohelist
1 sl dukkah’ i**
1 sl apelsinimahla
2 sl oliiviõli

Pane ahi soojenema 200 kraadi peale. Lõika porgandid pikuti pooleks, suuremad võib neljaks lõigata. Pane porgandid ahjuvormi ja riivi peale apelsinikoor (ilma valge osata). Pigista porganditele apelsinimahl, lisa mett ja soola. Raputa peale koriandrit. Küpseta, kuni porgand on pehmenenud, kuid veel pisut krõmps.

Fileeri apelsin ja tükelda. Apelsini mahl pigista eraldi kaussi. Sega juurde oliviõli ja maitsesta soola ning pipraga.
Määri pommupüree kahe taldriku põhjale. Tõsta peale apelsinilõigud, ahjus küpsenud porgandid ja maitseroheline. Nirista juurde apelsinikaste ja raputa üle dukkahi’ ga.

porgandisalat-2

*Baba ganoush

1 keskmine baklažaan
2 sl sidrunimahla
1- 2 küüslauguküünt
soola
2 tl tahiinit (seesamipasta)

Torka baklažaanile
kahvliga mõned augud sisse ja küpseta ahjuplaadil 220-kraadises kuumuses umbes tund. Keera paar korda küpsemisaja jooksul. Pommu koor võib söestuda, see lisab püreele suitsust maitset.

Lase baklažaanil veidi jahtuda. Lõika pooleks ja kraabi lusikaga sisu koore seest välja. Nõruta viljaliha sõelal. Purusta baklažaani viljaliha kahvliga. Sega juurde pursustatud küüslauk, seesamipasta ja sidrunimahl. Baba ganoush võikski jääda veidi tükiline.

**Dukkah (Egiptusest pärit segu seemnetest ja maitseainetest) 

3 sl päevalilleseemneid
3 sl seesamiseemneid
3 sl koriandriseemneid
3 sl kõrvitsaseemneid
1 tl vürtsköömneid
soolahelbeid

Pane seemned purustajasse ja jahvata peenemaks. Säilita segu suletud klaaspurgis. Kasuta salatites või pajaroogades. Sobib nii liha, kala, kana kui köögiviljadele krõmpsu lisama.

porgandisalat-3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply