Blog, Retseptid, Salatid

Soe salat röstitud maapirni ja kolme kapsaga.

November 28, 2015

Ma jumaldan maapirne. Ainult mitte nende koorimist. See on vahel ikka üle mõistuse nikerdamine.
Hiljuti Rootsis sõin ühes pisikeses bistroo-tüüpi restoranis kena taimetoitu, mis hoobilt mu südame võitis. Nii maitsev, see lihtsalt puges mu pähe ja… kõik komponendid köögikappi. Eriti mõnus oli muidugi see, et isegi restoranikokad polnud hakanud ennast kurvilise mugula koorimisega vaevama. Maapirn oli ahjus peesitanud täies mundris ja selline pruunistamine sobib sellele mugulale suurepäraselt. Salati tegemisel ongi suur oht selles, et enne taldrikule jõudmist võivad maapirnid otse suhu kaduda. Seega igaks juhuks võiks neid suurema portsu valmis röstida, sest ka niisama krõbistamiseks on need mugulad lihtsalt vastupandamatult head.
Teine suur lemmik siin salatis on lehtkapsas. Selle toreda kapsalisega on mu teed viimasel ajal üha tihedamini kohtuma haknud. Kaubamaja toidumaailmast leiab päris tihti kena mahedalt kasvatatud, käharate lehtedega ja kahes värvitoonist kapsast. Ka turul kohtasin toredat talunikku, kes letinurgas lehtkapsa tervel võral lehvida lasi. Viimane võimalus, kui kuskilt ei leia, on veel Rimi letist otsida plastkotti pakendatud tükeldatud lehtkapsast. No ei saanud ma sealtki külma kõhuga mööda kõndida. Nüüd on mul külmkapp kapsast punnis ja olen rõõmus.
Lehtkapsa võib ahjus krõbedaks röstida, kuid viimasel ajal meeldib mulle tema nahkset tõrksust taltsutada pannil koos tiba soola ja näputäie hakidud küüslauguga. Ütlemata hea salatiroheline talvistesse tummistesse ja soojadesse salatitesse. Palju maitsvam ja nägusm, siis kui roheline salat kahvatu ja kaame näoga poes kohe kuidagi silma ei tee. Armsad rooskapsad on ka talvised lemmikud, aga siin salatis võib kaks toredat kapsalist (rooskapsas ja lehtkapsas) asendada ka sparegelkapsa ehk brokoliga, kui teiste kapsastega tee teid kokku ei vii. Kasutan kõiki neid toredaid kapsalisi oma talviste kiirsöökide tegemiseks, kõigi nendega saab toidu sihuti lauale panna ka kõige kiiremal ajal.

maapirnisalt-2 maapirnisalt maapirnisalt-5

300 g maapirne
2 sl õli
300 g Brüsseli kapsast ehk rooskapsast või hoopis brokolit
lehtkapsast
100 g metsaseeni või šampinjone
100 g vaarikaid

Salatikaste

50 g soolatud maapähkleid
2 sl vaarikaid
2 musta küüslauku (soovi korral)

Pane ahi soojenema 200 kraadile. Pese maapirnid harjaga puhtaks ja lõika sektoriteks. Pane maapirnid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti ahjus 20 minutit, kuni need on kuldpruunid ja pehmed.

Lõika Brüsseli kapsal kand ära ja eemalda välimised lehed. Poolita kapsad. Vala õli pannile ja lisa kapsad, pruunista neid kergelt ja küpseta keskmise kuumuse juures, kuni kapsad pehmenevad. Lisa seened ja lehtkapsas. Tõsta kapsa-seenesegu taldrikule, lisa röstitud maapirnid ja puista peale mõned vaarikad.

Pane lusikatäis vaarikaid väiksemasse kaussi ja purusta kahvliga, lisa hakitud maapähklid. Haki must küüslauk ja sega juurde. Vala kaste salatile ja sega läbi, puista pinnale veel hakitud maapähkleid.

maapirnisalt-4

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply