Blog, Retseptid, Salatid

Jõhvika tervisemoos ja verivorstisalatid

December 27, 2016

Ma pole eriti suur vorstisõber. No lihtsalt pole seda soolikat. Aga samas mõnest heast chorizo ampsust ei ütle küll päris ära ja muidugi olen ma terve detsembri jooksul puginud ära päris mitu verivorsti. Need kõikse lemmikumad, tatrast sisuga, tuleb tuua keskturu ülemise saali lopsaka ja jutuka vorstimüüja juurest. Ausalt öeldes on mul selleks aastaks verivorstiisu juba kenasti täis saanud, ainult paar juppi ongi järele jäänud ja need võib laisematel pühade järgsetel päevadel kiirelt salatiks vormistada. Verivorst sobib ka külmalt söömiseks. Kui eelmisest päevast jäänud küpsetatud vorstid õhukesteks viilutada, passivad need kenasti värske kraamiga kokku. Võib ka toekamate kangidena sooja salati krooniks pista.

Ühine nimetaja nendel verivorstiga salatitel on aga kaste. See on ühtlasi nii maitsev, kui ka tervistav. Seda võib lausa tervisemoosiks kutsuda, sest kõik ringihiilivad viirused kaotavad oma jõu, kui särvapunase väge täis seguga rinda pistma satuvad. Siin antud moosi kogused on küll üsna suured, kuid kõik see hea kraam kulub hallil hooajal marjaks ära. Seisab külmkapis suure purgi sees kaua ootel. Kui just muidugi nahka ei pisteta. Ise olen juba ikka mitu head laari teinud ja söön lusikaga otse purgist ning jagan kõigile armsatele kingiks.

salat-2

Jõhvika tervisemoos

500 g jõhvikaid
200 g punast sibulat
150 g küüslauku
1 sidruni koor riivituna
3 sidruni mahl
500 g mett

Puhasta sibul ja küüslauk. Pane kõik ained blendrisse ja surista ühtlaseks. Vala puhtasse purki, sule kaanega ja hoia külmkapis.

salat-6

Värske salat verivorstiga

2-le

2 juppi verivorsti
200 g rukolat
1 hurmaa
1 nuikapsas
granaatõuna seemneid

Serveerimiseks 2-3 sl jõhvika tervisemoosi

Küpseta verivorst ja jahuta või kasuta eelmisest söögikorrast järelejäänud vorste. Viiluta õhukesed lõigud. Pese rukola ja kuivata. Viiluta hurmaa. Koori nuikapsas ja viiluta õhukeselt. Eemalda granaatõunaseemned. Säti kõik ained kaussi või taldrikule. Serveeri koos jõhvika tervisemoosiga

salat-4

Soe salat verivorstiga

2-le

2 juppi verivorsti
1 punane paprika
1 kollane paprika
1 roheline paprika
200 g kõrvitsat
200 g lehtkapsast
meresoola
oliiviõli

Serveerimiseks 2-3 sl jõhvika tervisemoosi

Poolita paprikad ja eemalda südamik. Viiluta kõrvits. Pane paprika ja kõrvits küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nirista peale oliiviõli ja raputa soola. Tõsta plaadile ka verivorstid. Küpseta ahjus 20-30 minutit kuni kõrvits on pehme ja paprika nahk pisut kõrbenud. Eemalda lehtkapsal rootsud ja haki pisut peenemaks. Kuumuta pannil õlis mõned minutid kuni lehtkapsas on pisut värvi saanud. Tõsta kaussi. Pane küpsenud paprika pisut jahtuma ja tükelda kõrvits. Eemalda paprikatel nahk ja ribasta. Tõsta paprika ja kõrvits lehtkapsa juurde ja tükelda vorst.

Serveeri koos jõhvikatest tervisemoosiga.

salat-5

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply