Blog, lambaliha, Pearoad, Retseptid

Tagine lambalihast

February 27, 2016

Ma olen juba natunatukene kevade lõhna tundnud. Aga ta veel peidab ennast ja on üsna häbelik. Sestap peab veel kannatlikult ootama kuniks kevad veel julgemaks muutub. Et oodates aeg igavaks ei läheks ja kõht korisemise lõpetaks, on nüüd nendel niisketel nädalavahetustel mõnus üks pada ahju lükata. Mina sättisin oma armsa tagine head paremat täis. Tagine (hääldatakse tažiin) tähendab nii koonusekujulise kaanega haudepotti, kui ka Põhja-Aafrikast pärit hautist, mis enamasti on selles samas potis valmistatud. Kui ka teie kapinurgas on taoline anum kurvalt kükitanud, otsige see välja. Kui ei ole, pole kah midagi katki. Loomulikult kõlbab nädalavahetuse mugavusroa valmistamiseks ka täiest tavaline haudepott.
See, mis sinna potti hauduma pannakse sõltub ikka iga sööja eelistustest. Protsess näeb välja enam-vähem samasugune nagu hommikul riidekapi ees seistes. Vahel tahaks ju kõik vanad toimivad kombinatsioonid unustada ja panna omavahel kokku midagi täiesti ootamatut. Nii läks ka selle tagine’ga. Seega retsepti järgimine pole üldse kohustuslik, kuid panen ta mõne vähem lennukama korra jaoks ikka tallele. Kuid ilma milleta selle soojendava hautise puhul hakkama ei saa, on “kohustuslikud” vürtsid: pipar, vürtsköömen, koriander, kaneel ja tähtaniis. Maitsetaimedest on vältimatud ingver, petersell, sibul, küüslauk ja tšilli.

tagine-2


 

600 g talle abaliha

1 tl koriandrit
1tl suitsupaprikat
1 tl vürtsköömneid
1 tl fenkoliseemneid
pipart

paar oksa värsket rosmariini
paar oksa värsket tüümianit
1 väike tšilli
5 datlit
peotäis kuivatatud jõhvikaid
2 sibulat
3 küüslauku
4 musta küüslauku
2 sl granaatõunakastet Nartsab
2 cm jupp ingverit
1 kaneelikang
2 tähtaniisi
1 pommu (baklažaan)

200 ml puljongit
6 väikest paprikat
Serveerimiseks granaatõunaseemneid ja hakitud peterselli.


Lõika liha kuubikuteks. Mõõda koriander, suitsupaprika, vürtsköömned ja fenkoliseemned kaussi. Lisa lihakuubikud ja sega kõik hästi läbi, nii et liha on maitseainetega kaetud. Võimalusel jäta liha paariks tunniks maitsestuma.

Kuumuta pannil õli. Haki sibul sektoriteks ja pruunista kergelt pannil. Lisa liha ja pruunista. Haki küüslauk ja lisa pannile. Vala sibulad ja pruunistatud liha haudepotti. Eemalda datlitelt kivid ja lisa potti. Lisa granaatõunakaste, ingver, kaneelikang, tähtaniis, must küüslauk ja jõhvikad ning tšilli. Vala peale kuum puljong ja kata pott kaanega.

Hauta 150 kraadi juures 1,5 tundi kuni liha on parajalt pehme ja mure. Vahepeal viiluta pommu ja rösti kergelt kuival pannil. Eemalda paprikatel seemnekojad. Kui liha on peaaegu pehme, lisa seemnetest puhastatud paprikakaunad ja röstitud pommu. Hauta veel, kuni ka parika on pehme, selleks kulub umbes 15 minutit. Serveerimisel puista pinnale granaatõunaseemneid ja hakitud peterselli.

tagine-4 tagine-6 tagine

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply